Avstrijska spletna stran se sklicuje na vire iz evrske skupine, ki trdijo, da bo Slovenija morala zaprositi za pomoč. Foto: EPA
Avstrijska spletna stran se sklicuje na vire iz evrske skupine, ki trdijo, da bo Slovenija morala zaprositi za pomoč. Foto: EPA
Andrej Šircelj
Andrej Šircelj je že v torek zanikal pisanje nemškega tednika Wirtschaftswoche, ki je pisal, da bo morala Slovenija zaprositi za pomoč, in zatrdil, da so slovenske javne finance stabilne. Foto: MMC RTV SLO

"Ni več vprašanje, če, ampak le še, kdaj bo Slovenija zaprosila za pomoč iz Stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM)," piše avstrijska spletna stran EU-Infothek. "Brez milijarde evrov pomoči Slovenija ne bo mogla zaščititi svojih bank," po poročanju virov iz evroskupine piše EU-Infothek. "A država potrebuje tudi funkcionalno vlado, od česar pa je trenutno precej oddaljena," še pišejo.

V članku na naslovnici novinarka Silke Wettach pojasnjuje, da je prejšnji petek, na državni kulturni praznik, proti premierju Janezu Janši, ki kljub obtožbi korupcije noče odstopiti, protestiralo več kot 20.000 ljudi. Spletna stran nato navaja, da sta dve stranki po objavi poročila protikorupcijske komisije že zapustili koalicijo, kmalu pa jo bo zapustila še tretja, kar pomeni, da lahko Janša računa na le 36 glasov v 90-članskem parlamentu.

Slovenija naj bi potrebovala tri do pet milijard evrov
Politični zastoj za državo ni dober, saj je gospodarstvo v precej negotovem položaju. Domače banke imajo namreč kar sedem milijard evrov slabih kreditov, kar prestavlja približno 14 odstotkov javnega dolga, v največjih težavah pa so gradbena podjetja, ki ne zmorejo odplačati kreditov. EU-Infothek tako piše, da strokovnjaki ocenjujejo, da bi Slovenija potrebovala od tri do pet milijard evrov vredno posojilo, na podlagi katerega bi banke lahko normalno poslovale, a mala država sama nima tega denarja.

Kot še pišejo, Evropsko komisijo skrbi tudi, da bi bila vlada v prihodnosti prisiljena z denarjem zalagati državna podjetja, ki prinašajo izgubo. Premier Janša je sicer že predstavil namero o prodaji državnih podjetij, ki bi bila združena v državni holding, a ga je ustavila politična kriza.

Evropska komisija ocenjuje, da se bo slovenski bruto domači proizvod letos zmanjšal za 1,6 odstotka, potem ko se je že lani zmanjšal za dva odstotka. Da bo morala Slovenija zaprositi za pomoč, se je ugibalo že lani poleti, a je državi jeseni uspelo prodati svoje obveznice. "Nobena država ne želi zaprositi za pomoč, če je le način, kako se temu izogniti," je za avstrijsko spletno stran povedal Gunter Deuber, avstrijski finančni analitik.

Šircelj odločno zavrnil kakršne koli govorice o pomoči
V torek je o tem, da bo Slovenija morala zaprositi za evropsko pomoč, ker si brez opravilno sposobne vlade ne more izposojati denarja na trgih, že pisal nemški tednik Wirtschaftswoche, ki se je skliceval na visokega uradnika Evropske unije. Pisanje tednika je že v Bruslju zavrnil sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj, ki je zatrdil, da prošnja za pomoč ni na dnevnem redu ne v Bruslju ne v Sloveniji.

"Sploh ni na mestu, da bi o tem govorili," je dejal in zatrdil, da so slovenske javne finance stabilne. "Imamo stabilnost javnih financ in imamo načrt A in načrt B, da bomo zagotovili likvidnost in da bo država poravnala vse svoje obveznosti," je povedal Šircelj. "Od kod te informacije, ne vem. Mislim pa, da seveda takšne informacije niso dobronamerne in da odpirajo neke težave, ki jih v tem trenutku dejansko ni," je še dodal.