Nova zakonodaja uvaja tudi možnost, da so na trgu na voljo tudi živila s pretečenim rokom uporabe. Foto: BoBo
Nova zakonodaja uvaja tudi možnost, da so na trgu na voljo tudi živila s pretečenim rokom uporabe. Foto: BoBo
Napisi na embalažah živil bodo morali biti večji

Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je ob robu mednarodne konference o označevanju živil pojasnil, da uredba o zagotavljanju informacij o živilih uveljavlja enotno zakonodajo za celotno Evropsko unijo.

"Potrošniku je treba omogočiti primerno informiranost o sestavi živil ter mu olajšati prepoznavanje in izbor živil, ki bodo podpirala njegovo zdravje. S 13. decembrom bodo nove zahteve za označevanje predpakiranih živil predvidevale minimalno predpisano velikost črk 1,2 milimetra, za zelo majhne embalaže pa 0,9 milimetra," je povedal Pravst.

Poleg tega je novo tudi označevanje države izvora mesa in označevanje sestavin, ki povzročajo alergije. Ime alergena se bo namreč poudarilo z vrsto pisave, ki se bo razlikovala od preostalega seznama snovi. Dodatno nova zakonodaja po njegovih besedah uvaja tudi možnost, da so na trgu na voljo tudi živila s pretečenim rokom uporabe.

EU razmišlja o dodatnih spremembah
Na ravni Evropske komisije potekajo tudi odločanja o morebitnih dodatnih spremembah na področju označevanja živil.

Predstavnik oddelka za prehrano na komisiji Cristophe Didion je dejal, da morajo države članice in komisija preučiti še nekatere podrobnosti v povezavi z obveznim označevanjem porekla določenih živil, predvsem v zvezi z označbami porekla izdelka oziroma glavnih sestavin živila.

Komisija zbira tudi podatke o prehranskih vnosih in vsebnosti škodljivih transmaščob v živilih. Na osnovi teh podatkov bo sprejeta tudi odločitev, ali je treba uvesti omejevanje oziroma obvezno označevanje prisotnosti transmaščob v živilih.

Nove spremembe čez dve leti
Pravst je napovedal, da je naslednja večja sprememba na področju označevanja živil predvidena za konec leta 2016, ko bo uvedeno obvezno označevanje hranilne vrednosti vseh predelanih predpakiranih živil. Med obvezne sestavine bodo po novem vključene tudi vrednosti sladkorjev, namesto besede natrij pa bo navedena označba sol.

Ob tem bodo napisane tudi priporočene vrednosti vnosa določenih hranil. Navajanje energijske vrednosti in količine hranil v živilih je namreč trenutno prostovoljno.

Z uvedbo obveznega označevanja pa bodo te informacije dostopne na vseh predpakiranih živilih, tudi tistih z visoko količino sladkorja, maščobe ali soli.

Napisi na embalažah živil bodo morali biti večji