Evropska unija
Theresa May
Britanska premierka je prepričana, da bo dosegla dogovor z Unijo. Foto: EPA
Michel Barnier
Glavni pogajalec EU-ja Michel Barnier je dejal, da je jasno pokazal, da namerava Velika Britanija zares zapustiti enotni trg EU-ja in carinsko unijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Theresa May: Velika Britanija bo zapustila enotni trg in carinsko unijo

"Nesprejemljivo bi bilo razdreti enotni trg Velike Britanije," pravi premierka
2. marec 2018 ob 19:22
London - MMC RTV SLO, STA

Britanska premierka Theresa May je dejala, da se bosta morala tako London kot Bruselj na pogajanjih o brexitu sprijazniti s kompromisi in da nihče ne bo dobil točno tistega, kar si želi.

"Oboji se moramo sprijazniti z dejstvom, da so to pogajanja in da nihče od nas ne bo dobil točno tega, kar si želi," je v Londonu povedala o svoji viziji glede izstopa Velike Britanije iz Unije.

Izrazila je prepričanje, da ji bo uspelo doseči dogovor z Evropsko unijo. "Zapustili bomo enotni trg, življenje se bo spremenilo. V nekaterih pogledih bo naš dostop do tega trga drugačen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala premierka.

Theresa May je ob tem pozvala k sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma, ki bi bil boljši od tistega med EU-jem in Kanado ter manj strog od tistega med Unijo in Norveško. "Doseči moramo novo ravnovesje, ampak ne bomo sprejeli pravic Kanade in niti obvez Norveške," je dodala.

Zavrnila je tudi trditve, da bo Velika Britanija po izstopu iz EU-ja v marcu 2019 znižala pravila glede standardov izdelkov. Standardi bodo ostali najmanj tako visoki kot v EU-ju, je zatrdila.

Zavračanje popolnega nadzora na meji z Irsko
Glede Severne Irske je premierka pojasnila, da zavrača kakršno koli ponovno uvedbo popolnega nadzora na meji z Irsko, podobno kot tudi EU, vendar pa nasprotuje temu, da bi Severna Irska ostala del carinske unije, kar je predlagala Unija.

"Nesprejemljivo bi bilo razdreti enotni trg Velike Britanije," je dejala. Ob tem je predlagala dva modela za trgovanje "brez trenja" med obema Irskama.

Glavni pogajalec EU-ja Michel Barnier je že pozdravil govor Therese May, ker da je jasno pokazal, da namerava Velika Britanija zares zapustiti enotni trg EU-ja in carinsko unijo. Opozoril je, da bo takšna odločitev za seboj prinesla posledice, po katerih pa se nameravajo orientirati glede prihodnjega sporazuma o trgovanju med Brusljem in Londonom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Britanska premierka je v četrtek v Londonu gostila predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, s katerim pa nista zbližala stališč glede spornih vprašanj v procesu odhajanja Velike Britanije iz povezave. Predtem je v sredo Evropska komisija objavila osnutek, ki je pravna ubeseditev decembrskega dogovora o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku, vključuje pa tudi besedilo o prehodnem obdobju in še nekatera vprašanja.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
darkwader
# 02.03.2018 ob 19:25
Navadn folk male Britanije bo pa nahebal!
Rugess Nome
# 02.03.2018 ob 21:02
koga briga, naj se poberejo že enkrat
DrKult
# 02.03.2018 ob 21:00
Še zelo zelo fejst jih bo teplo. Veliko obljub jim je bilo danih in popolnoma nobena od njih se ne bo uresničila. Postali bodo navadni ameriški satelit, kamor bodo kavbojci izvažali klorirane piščance in s hormoni pitano govedino. Najbolj bodo nasrkali navadni, mali ljudje.
Noben čudež ni, da je najbolj zgovoren podpornik Brexita več kot 100 milijonov težak nekdanji zaposleni pri Rotschild banki v Londonu, ki skriva keš v davčnih oazah - Jacob Rees Mogg. Mali ljudje pa dejansko verjamejo njegovemu spretnemu govoričenju, ko jim prodaja cenejši "food, clothing and footwear". To je v svojih govorih ponovil verjetno vsaj 200x.
Bivši uporabnik
# 02.03.2018 ob 19:43
Hvala bogu imamo Nemčijo, poceni roba brez carine. Tukaj daš za tehnične stvari 1x več, plače pa 2-3x manjše.
Luka Novak
# 02.03.2018 ob 21:18
Theresa May: Velika Britanija bo zapustila enotni trg in carinsko unijo

Veliko Britanijo bo zapustila Škotska, mogoče tudi S.Irska, ker jima enotni trg in carinska unija pomenita več, kot brezglava politika Londona.

Temu primerno želi Theresa May to opcijo zatreti v kali.
tureavanture
# 02.03.2018 ob 20:47
nasvidenje
Roky89
# 02.03.2018 ob 19:25
To že vse vemo... Nas zanimajo VAŠI predlogi kako zadevo rešiti. Ne želje kako naj bo, ampak konkretni predlogi!
webman
# 02.03.2018 ob 21:56
Predlagam da tudi dvignejo sidro in svoj otok odpeljejo do ZDA, kjer si bodo zlahka en drugemu lezli tja, kjer ne posije sonce.
Lupo
# 02.03.2018 ob 23:47
Theresa May Theresa may not.
copcop
# 03.03.2018 ob 07:43
infostriker
Brexit je na dolgi rok pametna poteza za Britance. Boste že videli zakaj.

Zakaj?
Henrik
# 03.03.2018 ob 00:14
Hm, tukaj ima po mojem Bruselj prednost pred Londonom in bo lahko veliko bolj nepopustljiv. Saj če gledamo, res, da je bila VB neto plačnik, a je zaradi izjeme v kmetijski politiki tudi pokasirala veliko več iz skupne blagajne, tako, da ne bo tako hudo. Poleg tega sta prav v teh dneh tako wales kot škotska jasno izrazili zahteve, da stvari, o katerih je sedaj odločal bruselj, ne bo več odločal london, temveč jih želita zase cardiff in edinburgh. Da ne omenjam bega finančnega sektorja in industrije (avtomobilske ...), ki zaradi carin ne bo več tako ugodna ...
Churchill W.
# 03.03.2018 ob 00:00
Zavračajo uvedbo nadzora na meji, zavračajo delno carinsko unijo.
Še pravi nočejo hard brexita in ničejo soft brexita.
Pa so povedali kakšen je po njihovem brexit?
Če ni trd in če ni mehek, pomeni da ga sploh ni... ;-)
Churchill W.
# 03.03.2018 ob 08:03
infostriker
Brexit je na dolgi rok pametna poteza za Britance. Boste že videli zakaj.


Tudi mene zanima zakaj?
Pa ne mi s puhlico sami bodo odločali o svoji usodi.
Springbok
# 02.03.2018 ob 22:21
Problem je, da Reza želi stvari, ki ne gredo skupaj. Izstop iz skupnega trga in carinske unije ni združljiv z mehko mejo med Irsko in Severno Irsko.

Če želi prostotrgovinski sporazum, ki je boljši od kanadskega in šibkejši od norveškega, sta težava odnos do tretjih držav (pravila porekla), regulatorna ekvivalenca in doličitev organa, ki bo urejal spore.
Bivši uporabnik
# 02.03.2018 ob 22:14
Svet bi se moral zdruzevati ne pa razdruževati.
Highland
# 04.03.2018 ob 14:54
Ves cas pravim, kaj ko bi se raje malo manj ukvarjali s tem kako je bilo nekoc, kdo je koga, kdaj, kje, ipd in usmerili pozornost v sedanjost oz v prihodnost. Cel obstoj cloveske rase je v istem smornu, vedno je kdo prej koga tlacil menda. Pred Anglezi so bili Spanci in Portugalci konkvistadorji in kolonizatorji, znani po svoji krutosti sploh v J. Ameriki. Tako lahko brskamo v nedogled in krivimo vse od Atile, Dzingis Kana, Kitajskega imperija, Egipcanov, imperija Aleksandra Makedonskega, Perzijskega imperija, Rimskega itd... Tole premlevanje za nazaj je brezplodno, celo skodljivo.. Cas bi bil, da gremo ze enkrat naprej!
Highland
# 03.03.2018 ob 17:42
Luka Novak, z vsem spostovanjem a Velike Britanije se ne da "zapustiti" edino ce odzagas kaksen del otoka. Skotska SE NAHAJA v Veliki Britaniji, tako kot Wales.. kar pa jasno ne velja za Irsko. Lahko pa eventuelno zapustijo Zdruzeno Kraljestvo.. (pobozne zelje)
Coen
# 02.03.2018 ob 23:15
@ darkwader,

a misliš tisti navadn folk, ki je glasoval za izstop iz unije? So si čisto sami krivi.
moj komentar
# 06.03.2018 ob 00:44
Theresa May: Velika Britanija bo zapustila enotni trg in carinsko unijo

Nihče vas ne bo pogrešal anglosaksonci. Samo zgago ste delali. Še otok vam ogradimo in se pojejte med seboj.
sloslehernik
# 05.03.2018 ob 14:27
Če bi Velika Britanija zdajle ponovila referendum, najbrž ne bi dobil več večine.
Highland
# 04.03.2018 ob 15:55
DXM, torej na kratko... komot lahko zmanjsamo cifro za -1000 let, recimo da "Anglezi" tlacijo sele zadnjih 400 let cca.. (sele po porazu spanske Armade so zaceli z osvajanji na veliko) Turki so tlacili po nasih krajih cca 500 let, to je tebi ocitno sprejemljivo, otomanski imperij je bil ena sama uzivancija, med in mleko, mladci so se kar gnetli na "naboru" za Janicarje.. Ruski imperij je bil tudi ena sama milina ane?!
Highland
# 04.03.2018 ob 14:27
DXM, kaj pa ti bluzis z religijo in vtikas Anglikansko vejo Krscanstva vmes?! Zgodovina ti tudi ne gre ravno od rok, kot je razvidno. A sploh ves kdaj je nastalo Anglikanstvo? Namig, Henrik VIII... ( in hvala bogu, so se vsaj Vatikanske nesnage resili) Pravis,1500 let Anglezi tlacijo Skote, Irce ipd hahaha... Preden so "Anglezi" (anglo-saxonci) zaceli kogarkoli tlacit na otoku, so njih se prej dodobra pretlacili Vikingi. Kmalu zatem pa so jih "Anglezi" dobili po kepi se s strani Normanov- leta 1066 bitka pri Hastingsu in prevzem oblasti s strani Vilijema Osvajalca. ( mix anglov, sasov in normanov pa je genska in kulturna osnova danasnjih Anglezev). Skotska pa je postala del UK sele leta 1707, ce si sploh kdaj slisal za "Union Act"..
DrKult
# 03.03.2018 ob 11:30
copcop "infostriker
Brexit je na dolgi rok pametna poteza za Britance. Boste že videli zakaj.

Zakaj?"

-Strong and stable
-Take back control
-Red, blue and White Brexit
-Let them whistle
-Deep and special relationship
-Sovereign nation
-EU unelected bureaucratic dictatorship
-Socialist EU
-Neo-liberal EU

Ni da ni xD Grem se stavit, da bedaki, ki kvasijo tovrstne neumnosti in pametujejo z "boste že videli", ne vedo niti, kako delujejo Evropska Komisija, Parlament in Svet Ministrov.
politik kritik
# 03.03.2018 ob 03:07
"vendar pa nasprotuje temu, da bi Severna Irska ostala del carinske unije, kar je predlagala Unija."

Hehe trik je v tem da ima Irska Bdp na prebivalca 61000 usd, Severna Irska pa 21000 Eur.

In sedaj bi politikanti iz Londona, Severnim Ircem preprečili dostop do Irskega trga....
Kiklop
# 02.03.2018 ob 22:54
Izdajalci, definitivno.
Sram jih bilo za to burlesko. S kom bojo držali? Z Ameri? to bo kratkotrajna.
Naravno bi bilo, da so del Evrope, ampak Britsi so od nekdaj nekaj posebnega. Let them pay their price.
!!!
Bivši uporabnik
# 06.03.2018 ob 12:53
Tereza naj kar zagovarja izhod iz enotnega trga in carinnske unije če tako hoče

večina v parlamentu bo za carinsko unijo
LFC
# 05.03.2018 ob 22:08
Eh, naredili si bojo ogromno škodo. Za ljudi iz EU, ki na Otoku delamo pa to niti ni tako slabo. Strokovni kader že beži v EU, posledično nam, ki ostajamo že ponujajo nekoliko večje plače in bonitete, če bo treba tudi vizume, da le ostanemo... Če ga bojo kiksali, še vedno lahko s polnimi žepi gremo delat v EU (tega se bojijo, so delali tudi ankete), saj bi ogromno visoko usposobljene delovne sile, ki dela namesto večine butastih neizobraženih (dobra šola se fejst plača) Britancev, težko nadomestili s Pakistanci in Indijci (ki se tudi veliko težje(oziroma se ne) asimilirajo)... Težko verjamem, da bojo lahko ostali konkurenčni EU na dolgi rok. Sicer so že zdaj bolj paktirali z Ameriko, hkrati pa hoteli biti prva violina EU, pa jih je, resnici na ljubo, Nemčija gladko peljala.. in ta gospodarska podrejenost gre Angležem, poleg nemške nadvlade v fuzbalu, zelo v nos.

Kar se pa Škotov in njihove neodvisnosti tiče, pa samo iz izkušenj in življenja tam povem... oni nimajo hrbtenice za samostojnost... Freedom in ostale finte so ekshibicija za turiste, mokre sanje fuzbal navijačev. Škrtje samo čakajo, kdo jim bo dal več, Bruselj ali London, so hudi oportunisti. Zgodovina jih bolj veže z Britanijo, kot EU. Niso to Irci, ki imajo že lep čas svojo neodvisno državo. Koliko referendumov še rabijo? Slovenci smo le enega ;) Če bo kdo šel, bo to Wales.
M.R.S.
# 03.03.2018 ob 07:51
Pa kaj se pogajate z njimi...naj se popolnoma izolirajo če želijo...:-)
antitrust
# 03.03.2018 ob 02:56
Ma dam za pir ko teli rdečelasi pegasti ljigavci zapustijo EU. To bojo še jokcal.
ajvard
# 03.03.2018 ob 01:09
trdo naj se EU pogaja.

vrata za nazaj so za VB dolgo, za desetletja, zaprta.
Lluka
# 02.03.2018 ob 20:53
Ja ma tud iz Anglije se splača kupovati električno orodje.... pri nas 800€, tam pa za 400€ preko ebay-a. S poštnino vred.... Garancija? (zaa kvalitetno orodje se ga ne potrebuje..... ker prej zbledi garancijski listič, kot pa da se orodje pokvari.
wta
# 04.03.2018 ob 13:15
@DrKult

A v EU je pa kaj drugače? Po ratifikaciji CETA sporazuma bomo tudi pri nas jedli klorirane piščance. Ameriške izpostave v Kanadi bodo pridno pod kanadskimi podjetji izvažale piščance v EU. Za nameček je EU še pristala v znižanje pogojev glede prisotnosti GSO-ja v hrani. Na etiketi bo pisalo Made in Canada na krožnik boš pa dobil ameriškega kemijsko predelanega piščanca. Loleki pa mislite, da EU dela v vašo korist.
DrKošarke
# 02.03.2018 ob 23:07
a Drunker je že predstavil načrt kako do manjkajočega denarja, namreč UK je bila neto plačnica :)
Roky89
# 04.03.2018 ob 11:45
@hor
Če pripepiš še 4 takšne ankete, boš dobil neko verodostojno sliko situacije. Ena pa ti ne pove čisto ničesar.
BlackCatXing
# 04.03.2018 ob 11:34
@HOR
take ankete so ravno toliko verodostojne kot naš Pop popularnosti in koga bi volili če bi bile volitve to nedeljo.
HOR
# 03.03.2018 ob 18:13
Če še kdo misli, da Britanci ne podpirajo Brexit...!
KLIK
DXM
# 03.03.2018 ob 01:31
Banda Angličanska, od Krete, Cipra, Grčije, Malte, Gibraltarja do vračanja slovenske bele garde, Krima, kolaboracije s Turki proti Zahodu v 100 primerih in zatiranju plemenitega keltskega življa v Walesu, Škotski in Irski zadnjih 1500 let. Zaprejo naj se nazaj v svoj živalski vrt, Škotsko in Irsko pa naj pustijo na miru.
DrKošarke
# 02.03.2018 ob 21:32
ne skrbite vi za angleže ... vedno so se znašli!
HOR
# 02.03.2018 ob 20:21
Brexit...
...ena skleda manj za lizat...
infostriker
# 02.03.2018 ob 21:50
Brexit je na dolgi rok pametna poteza za Britance. Boste že videli zakaj.
zabavljac
# 02.03.2018 ob 22:37
Britanci bojo na zacetku gagal, to je jasno, potem se bojo pa pocasi umirile zadeve in bo vse po starem. Sej, tut mi bomo po razpadu EUja, ki je neizbezen. Dokler so na vrhu EUja tipi ala juncker je samo vprasanje casa.
DrKošarke
# 02.03.2018 ob 22:19
EU naslednje krize ne bo preživel
DrKošarke
# 02.03.2018 ob 22:18
infostriker: ja, problem je, ker slovenčki ne vidijo za pol leta naprej, kaj šele kaj bo čez 20 let. Medtem ko se bo EU utapljal v kaosu čez nekaj let, bodo angleži lepo uživali na otoku... Spomnite se tega zapisa leta 2035.
Kazalo