Zunanji minister zavrača kritike na svoj račun, ker se odziva na hrvaške izjave o arbitraži.
Zunanji minister zavrača kritike na svoj račun, ker se odziva na hrvaške izjave o arbitraži. "Če bi molčal, pa bi bil deležen očitkov zlasti od opozicije, da se minister ne odziva na očitne provokacije," je dejal. Foto: BoBo
DZ: Zelena luč za uveljavitev arbitražne odločbe
V parlamentu o arbitražni razsodbi

Člani državnozborskega odbora za zunanjo politiko so nadaljevali sejo o arbitraži s Hrvaško, ki so jo prekinili na dan izreka sodbe. Zunanji minister Karl Erjavec jim je prinesel uradni prevod sodbe in zemljevide o poteku meje.

"Pričakujem enotnost, kar se tiče spoštovanje arbitražne odločbe," je pred začetkom seje dejal Erjavec. OZP pa so člani vlade seznanili s koraki za uveljavitev arbitražne razsodbe - o interventnem zakonu in zakonodajnem svežnju, ki ga pripravljajo.

Kakovostna razprava
Po besedah premierja Mira Cerarja so poslanci soglasno podprli sklepe, "ki v celoti potrjujejo, da sta delovanje in usmeritev vlade v zvezi z implementacijo arbitražnega sporazuma pravilna in da gredo v pravo smer". Prav tako so prejeli pooblastilo, da naj nadaljujejo dialog s Hrvaško.

Tako Cerar kot Erjavec sta zadovoljna z razpravo, ki je potekala v odboru. "Zopet se je pokazala enotnost slovenske parlamentarne politike, kar je zelo pomembno, ker Hrvaška ne želi sodelovati pri implementaciji arbitražne odločbe," je dejal Erjavec.

Nadaljevanje dialoga s Hrvaško
Predsednik odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožef Horvat (NSi) je po seji pojasnil, da so imeli konstruktivno razpravo in so oblikovali za vse sprejemljive sklepe. Odbor je tudi potrdil, da je razsodba arbitražnega sodišča mednarodnopravno zavezujoča, enako za Slovenijo in za Hrvaško. Vladi pa priporoča, da se pri izvršitvi razsodbe še naprej zavzema za dosledno spoštovanje mednarodnega prava in prava EU-ja.

Odbor je tudi ugotovil, da hrvaško zavračanje razsodbe arbitražnega sodišča in hkratno ponujanje dvostranskega dogovora ni verodostojno, saj sta državi takšen dvostranski sporazum, in sicer sporazum Drnovšek-Račan, že dosegli, a je Hrvaška od njega enostransko odstopila.

OZP je vladi tudi priporočil, da si pri izvršitvi razsodbe še naprej prizadeva za nadaljnji dialog s Hrvaško, obenem pa od vlade pričakuje, da ga o poteku dialoga in procesu izvrševanja razsodbe sodišča redno obvešča.

Vlada bo v prihajajočih dneh in tednih po Cerarjevih zagotovilih pripravila vse zakonodajne predloge, ki jih bo predložila DZ-ju v zvezi s procesom uveljavitve arbitražne odločbe. V tem sklopu bo tudi interventni zakon, ki bo na vladi zelo verjetno obravnavan in sprejet prihodnji teden, je še napovedal premier.

Uporaba vseh mehanizmov tihe diplomacije
Že pred sejo je Erjavec ponovil kritike na račun hrvaških stališč glede zavračanja arbitražne razsodbe. Pri tem je poudaril zlasti premierja Andreja Plenkovića, ki je "trikrat zelo jasno povedal, da ne misli spoštovati arbitražne odločbe". "V takem vzdušju nima smisla voditi dialoga o tem, ali arbitražna odločba velja," je poudaril.

Hkrati je napovedal nadaljnjo uporabo vseh mehanizmov tihe diplomacije. "Mislim, da Hrvaška dolgoročno ne bo zdržala v položaju, ko ne bo spoštovala odločbe sodišča, ko ne bo spoštovala mednarodnega prava, veste pa, da pripravljamo vse potrebno, da bi uporabili tudi druge pravne možnosti," je še dejal minister.

DZ: Zelena luč za uveljavitev arbitražne odločbe
V parlamentu o arbitražni razsodbi