Jean-Claude Trichet je prepričan, da bo območje evra prestalo trenutno krizo. Foto: EPA
Jean-Claude Trichet je prepričan, da bo območje evra prestalo trenutno krizo. Foto: EPA

"Absolutno je treba izboljšati verbalno disciplino," je v pogovoru za časnik Financial Times Deutschland povedal Jean-Claude Trichet.

"Pri tako kompleksnih in občutljivih vprašanjih, kot je kriza, morajo vlade govoriti z enim glasom," meni prvi mož Evropske centralne banke (ECB), ki priznava, da je stvari zapletlo tudi dejstvo, da je območje skupne evropske valute sestavljeno iz 17 različnih držav oz. vlad.

"Območje evra bo prestalo trenutno krizo"
Trichet je prepričan, da bo območje evra premagalo trenutno krizo. "Evropejci se seveda lahko spopadejo z omenjenim vprašanjem. Ne gre za vprašanje tehnike. Gre za vprašanje volje in odločnosti," je povedal. Dodal je: "Evropske države so vedno pokazale, da stopijo skupaj, ko so izzivi zelo veliki."

Ob tem je opozoril, da ECB v primeru kakršne koli razglasitve delne nesposobnosti odplačevanja grškega dolga, ki bi jo vključeval drugi reševalni paket za Grčijo, ne bi sprejel grških obveznic v zameno za sredstva osrednje denarne ustanove v območju evra.

Trichet v bran Merklovi
Trichet je stopil v bran nemški kanclerki Angeli Merkel, na katero se je usul plaz kritik, da je v času dolžniške krize v območju evra ukrepala prepočasi in s tem še poslabšala razmere. "Niti slučajno. Razprava te vrste bi bila v trenutnih razmerah popolnoma neprimerna," je dodal Trichet.

Merklova je v nedeljo sporočila, da se bo četrtkovega izrednega vrha evroskupine udeležila le, če bo obstajala možnost konkretnega dogovora o novem reševalnem paketu pomoči močno zadolženi Grčiji. Prikimavajo ji tudi v Parizu, kjer izražajo upanje, da bo dogovor o novem reševalnem paketu za Atene dosežen že na tokratnem vrhu.