Juncker je kljub zaskrbljenosti dejal, da še vedno zaupa Sloveniji. Foto: Reuters
Juncker je kljub zaskrbljenosti dejal, da še vedno zaupa Sloveniji. Foto: Reuters

Izid referenduma mi tako ni bil všeč, a ker je bil izid tak, kot je bil, mora vlada - moram reči na žalost - sprejeti takojšnje in (...) brutalne odločitve, a tak je izid, ki se je zgodil, ko je bilo odločanje prepuščeno ljudstvu.

Jean-Claude Juncker
Referendum
Pahor je evropskim kolegom obljubil, da se bo kljub temu, da vodi manjšinsko vlado, trudil še naprej. Foto: BoBo

Vodja skupine finančnih ministrov držav v območju evra je na vrhu Evropske unije v Bruslju dejal, da mu izid referenduma o pokojninski reformi "ni všeč" in da je nad njim "nekoliko razočaran", saj je Slovenija do zdaj v dveh desetletjih svoje neodvisnosti vedno ravnala odgovorno. Ob tem je poudaril, da Slovenci morajo vedeti, da je to zelo resna težava za prebivalstvo kot celoto, predvsem pa za ljudi z nižjimi prihodki. "Ne verjemite tistim, ki vam pravijo, da se borimo za bankirje in kapital, gre za življenjske pogoje navadnih državljanov Slovenije," je dejal.

S potrditvijo reforme bi bilo vse lažje
"Slovenija mora poskrbeti zase, živimo v nevarnem svetu, živimo v več kot razburkanih vodah. Majhne države, kot je Slovenija in kot smo mi, so bolj ogrožene zaradi tega, kar se dogaja, kot večje politične entitete," je opozoril luksemburški premier. Dodal je: "Zdaj je napočil čas, da Slovenija prepreči morebitne nevarnosti v prihodnosti. In to bi bilo lažje, če bi se slovensko ljudstvo odločilo za pokojninsko reformo," je poudaril vodja evroskupine. Juncker je še pojasnil, da je vselej menil, da bi pokojninska reforma morala biti sprejeta, ker je to srednjeročno in dolgoročno vprašanje, ki je zelo pomembno za mlade generacije v Sloveniji.

V politiki lahko po njegovih besedah ubereš dve poti: ali popuščaš kratkoročnim občutkom prebivalstva ali pa slediš srednjeročno in dolgoročno učinkovitim politikam, potrebnim za državo in narod. Odgovorne vlade se po njegovih besedah odločajo za dolgoročno perspektivo. "Izid referenduma mi tako ni bil všeč, a ker je bil izid tak, kot je bil, mora vlada - moram reči na žalost - sprejeti takojšnje in (...) brutalne odločitve, a tak je izid, ki se je zgodil, ko je bilo odločanje prepuščeno ljudstvu," je dejal.

A zdaj je treba po Junckerjevih besedah živeti s tem izidom. "Popolnoma zaupam Sloveniji in sposobnosti slovenskih oblasti, da bodo premostile to težko obdobje in se prebile mimo teh nevarnih ovir," je dejal vodja evroskupine. Juncker je to povedal posebej za slovenske novinarje ob odhodu s prvega dne vrha EU-ja, ki sta ga zapustila skupaj s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem.

Pahor: Poslanci naj podprejo rebalans
Premier Pahor pa je povedal, da je kolege obvestil o tem, da pokojninska reforma žal ni uspela in da bodo poskušali obdržati ali celo okrepiti fiskalno konsolidacijo s sprejetjem rebalansa proračuna ter da se bo za to potrudil, čeprav vodi manjšinsko vlado. "Upam, da bodo argumenti vnovične možnosti zaostritve gospodarskih in finančnih razmer v svetu zaradi nepredvidljivosti ne samo grške, ampak tudi nekaterih drugih situacij, mogoče večino poslancev prepričale o tem, da ne glede na to, ali podpirajo vlado ali ne, podprejo rebalans proračuna," je poudaril Pahor.

Ugoden odziv trgov se lahko spremeni
Pahor meni, da izjave Junckerja kažejo na to, da med voditelji vlada veliko zaupanje v to, da si bo Slovenija po najboljših močeh prizadevala ostati v trdnem jedru območja skupne valute. Zdi se mu zelo pomembno, da Sloveniji uspe premagati dvome, ali je reformno sposobna država, zaradi odziva vlade skozi pripravo rebalansa pa ne vidi razloga za vznemirjenje v EU-ju in na finančnih trgih glede Slovenije. Vseeno ugotavlja, da padec pokojninske reforme v EU-ju ni ostal brez odziva, trenutni ugoden odziv finančnih trgov pa se lahko hitro spremeni, če bi se v grškem primeru razmere dodatno zaostrile.

Premier se je prvi dan vrha pogovarjal tudi s predsednikom Evropske centralne banke Jean-Claudom Trichetom. Na vprašanje, o čem sta govorila, je odgovoril, da je poskušal vse prepričati, naj jih izid referenduma o pokojninski reformi ne vznemiri, tudi zato ker se je v četrtek na vladi odločil, da znova začne socialni dialog s sindikati, torej tistimi, ki so dali pobudo za referendum. "In morda obstaja upanje, da bi v kratkem le prišli do nekega kompromisa," je dejal premier.

Na vprašanje, ali bo vezal nezaupnico na glasovanje o rebalansu proračuna, pa je dejal, da je "osebno nagnjen k temu", a da bo to odločitev sprejel po posvetovanju s svojo stranko in LDS-om ter z opozicijskimi voditelji. "Moja želja je, da se rebalans sprejme, nekoliko dolgoročnejša pa, da bi prišli do predčasnih ali rednih volitev brez politične krize, da ne bi bili brez aktivne vlade s polnimi pooblastili," je še poudaril Pahor.

Izid referenduma mi tako ni bil všeč, a ker je bil izid tak, kot je bil, mora vlada - moram reči na žalost - sprejeti takojšnje in (...) brutalne odločitve, a tak je izid, ki se je zgodil, ko je bilo odločanje prepuščeno ljudstvu.

Jean-Claude Juncker