Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: EPA

"Od aprila bi se lahko glede na načrte proizvajalcev količine znova podvojile, tudi zaradi skorajšnje odobritve dodatnih cepiv," je predsednica komisije povedala za več nemških lokalnih časopisov. V drugem četrtletju pričakuje v povprečju okoli 100 milijonov odmerkov cepiva na mesec, torej do konca junija skupaj 300 milijonov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V EU-ju so bila doslej odobrena cepiva podjetij Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca. V četrtek pa je pričakovati še odobritev cepiva podjetja Johnson & Johnson.

S povečano dobavo cepiv bi lahko članice Unije pospešile cepljenje proti covidu-19, lažje pa bi dosegle tudi cilj do konca poletja cepiti 70 odstotkov odraslih prebivalcev. Doslej so bile države in Evropska unija deležne številnih kritik zaradi počasnega cepljenja, kar je predvsem posledica težav pri dobavi cepiv.

Sorodna novica Na protestih proti epidemiološkim ukrepom v Avstriji nacistični vzkliki, pridržali 42 ljudi

Von der Leynova opozarja tudi na možnost novih blokad izvoza cepiva

Ursula von der Leyen je kritična do farmacevtskega podjetja AstraZeneca, ki je uresničilo manj kot desetino dogovorjene dobave Evropske unije (EU) v prvem četrtletju.

Podjetje bo moralo okrepiti prizadevanja, sicer nedavna blokada izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo ne bo zadnja, je opozorila Von der Leynova. Spomnila je tudi na bistvo januarja vzpostavljenega mehanizma za nadzor izvoza cepiv, in sicer če podjetje ne izpolni obveznosti do EU-ja, izvoza ni mogoče dovoliti. Prejšnji konec tedna so v okviru tega mehanizma prvič ustavili izvoz: Italija je preprečila izvoz 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece v Avstralijo.
Predsednica komisije je poudarila, da je Italijo od začetka pri tej odločitvi podpirala, saj je podjetje EU-ju dobavilo manj kot desetino količine cepiv, za katero so se dogovorili po pogodbi za prvo četrtletje.

Ta odločitev je bila soglasna in pričakujemo, da bo AstraZeneca okrepila prizadevanja, da dobavi več in da nadomesti zamujeno. Od tega bo odvisen odgovor na vprašanje, ali bo izvoz v prihodnje potekal nemoteno ali ne, je poudarila.

Blokada izvoza cepiva iz Italije v Avstralijo tako ni bil enkraten primer. Kako bo naprej, je odvisno od podjetja. Ne gre za države, gre za to, ali podjetje izpolnjuje obveznosti do Unije. "Če spoštujejo pogodbo, so vrata za izvoz odprta," je še ponazorila.

Bruselj bo ustavil izvoz cepiva proti covidu-19