Številne države je spomladi epidemija presenetila, zato so na vrat na nos iskale zaščitno opremo. Foto: Reuters
Številne države je spomladi epidemija presenetila, zato so na vrat na nos iskale zaščitno opremo. Foto: Reuters

Zaradi posredovanja pri nabavi zaščitnih mask sta odstopila poslanca bavarske Krščanskosocialne unije in Krščanskodemokratske stranke. V stranki CDU-ju pravijo, da je povsem nedostojno okoriščanje z denarjem med največjo krizo po drugi svetovni vojni, za kar nimajo razumevanja, zato umik obeh iz politike pozdravljajo.

Kot je še poročala dopisnica RTV Slovenija iz Berlina Polona Fijavž, se minister za zdravje Jens Spahn do afere posredovanja dveh poslancev pri nabavi zaščitnih mask lani spomladi, a čimer sta se okoristila za 600.000 oziroma 250.000 evrov, ne želi opredeljevati. "Takrat je bilo kot na Divjem zahodu, maske je bilo težko zagotoviti," je dejal v petek na tiskovni konferenci.

A so do dejanj obeh svojih poslancev bistveno bolj neusmiljeni znotraj obeh strank. Markus Blume, generalni sekretar bavarske Krščanskosocialne unije, je dejal: "Napoved o umiku Georga Nüssleina iz politike je absolutno potreben in logičen korak."

Nüsslein je lobiral pri zveznem in bavarskem ministrstvu za zdravje, da so naročali maske pri podjetju, od katerega je dobil sam, prek svojega podjetja, provizijo 600.000 evrov. Proti njemu je sprožen kazenski postopek, kot poroča spletni portal Spiegel, tudi zaradi suma pranja denarja v Liechtensteinu. Nüsslein je odstopil kot podpredsednik parlamentarne skupine CDU/CSU; jeseni ne bo več kandidiral na parlamentarnih volitvah.

Afera z maskami v Nemčiji

Drugi poslanec CDU-ja Nikolas Löbel tudi ne, njegovi posli so sporni le moralno – za posredovanje pri nabavi mask je dobil 250.000 evrov provizije.

Obe aferi v super volilnem letu lahko škodita ugledu CSU-ja in CSU-ja, njun umik iz politike so zahtevali številni v stranki. Za cinično so finančno okoriščanje v krizi označili v Socialdemokratski stranki. In kot je dejala Susanne Eisenmann iz CDU-ja: Takšni posli krhajo zaupanje v parlamentarno demokracijo, zato je odstop nujen.

Cepivo AstraZenece je cenejše in lažje za shranjevanje kot cepiva njihovih konkurentov. Foto: Reuters
Cepivo AstraZenece je cenejše in lažje za shranjevanje kot cepiva njihovih konkurentov. Foto: Reuters

V Nemčiji bo kmalu dovolj zalog cepiva

Vodja odbora za cepljenje (STIKO) v Nemčiji je dejal, da bi lahko v državi že konec aprila imeli dovolj cepiva, poroča Deutsche Welle.
Do zdaj je v Nemčiji prvi odmerek cepiva prejelo le okoli 5,7 odstotka odraslih, drugega pa 2,8 odstotka. Pristojne oblasti upajo, da bodo lahko v državi kmalu sprostili stroge ukrepe, predvsem s cepljenjem in množičnim testiranjem. Od sobote so v trgovinah na prodaj hitri testi za domačo uporabo, ki pa so jih razprodali v nekaj urah.

Od ponedeljka pa bo vsem državljanom omogočeno eno brezplačno tedensko testiranje, ki ga bodo izvajali v lekarnah in v za to posebej oblikovanih središčih za testiranje."Zvezni urad za varnost in zdravje (BAGS) je prejel dve prijavi, povezani s cepljenjem iz iste serije cepiva AstraZenece v kliniki Zwettl v Spodnji Avstriji," so zapisali. 49-letnica je umrla zaradi zapletov s strjevanjem krvi, 35-letnica pa je dobila pljučno embolijo. "Trenutno sicer ni dokazov o povezavi s cepljenjem," so dodali v BAGS-u.

Avstrija ustavila cepljenje s serijo cepiva AstraZenece

Po smrti 49-letnice in hudem obolenju 35-letnice, ki sta sledila cepljenju s cepivom AstraZenece, so avstrijske oblasti začasno ustavile cepljenje z eno serijo tega cepiva.

Tako časopis Niederoesterreichische Nachrichten kot televizija ÖRF in agencija APA navajajo, da sta bili ženski medicinski sestri, ki sta delali na kliniki Zwettl. V BAGS-u še navajajo, da težave s strjevanjem krvi niso navedene med stranskimi učinki cepljenja. "Iz previdnostnih ukrepov s preostankom te serije cepiva ne bomo več izvajali cepljenja," so dodali. Iz AstraZenece so sporočili, da so že v stiku z avstrijskimi oblastmi.

Avstrija je bila ena prvih držav na svetu, ki je uvedla obvezno nošenje mask FFP2 v trgovinah, šolah in na javnem prevoz. Foto: EPA
Avstrija je bila ena prvih držav na svetu, ki je uvedla obvezno nošenje mask FFP2 v trgovinah, šolah in na javnem prevoz. Foto: EPA

Afera z maskami FFP2

Proti avstrijskemu proizvajalcu zaščitnih mask tipa FFP2 je bila sprožena preiskava, saj naj bi po višji ceni prodajal kitajske maske, ki jih je prepakiral in označil z "izdelano v Avstriji".

Avstrijski zvezni preiskovalci podjetje (njegovega imena niso navedli) sumijo "organiziranega nedovoljenega dela in resne trgovinske goljufije", navaja portal Euronews.

Kot so navedli v poročilu, naj bi bile maske FFP2 "proizvedene v tujini in nato domnevno prepakirane. (…) Prodajali so jih po višji ceni, saj so jih prodajali pod oznako, da so proizvedene v Avstriji." Po poročanju agencije APA naj bi bile maske izdelane na Kitajskem.

Aretacije protestnikov na Dunaju

Policija na Dunaju pa je po sobotnih množičnih protestih pridržala več ljudi, ki niso upoštevali protiepidemioloških ukrepov in ki so bili nasilni. Na protestih proti ukrepom, ki so bili v državi sprejeti zaradi epidemije novega koronavirusa, se je po vsej prestolnici zbralo več tisoč ljudi.

Med glasnejšimi so bili protesti, ki so jih organizirali desničarski svobodnjaki (FPÖ) in bili usmerjeni predvsem proti vladi Sebastiana Kurza. Nekdanji notranji minister Herbert Kickl, zdajšnji vodja poslanske skupine v parlamentu, je vlado obtožil, da "pleše na robu norosti" in da si takih "bizarnosti" ne bi mogli izmisliti niti v Hollywoodu. Napadel je tudi medije, kar je spodbudilo množico k skandiranju gesla "Lügenpresse" (Lažnivi mediji). Kickl je nato z množico skandiral geslo "Kurz mora oditi".

Med udeleženci so bili tudi skrajni desničarji in zagovorniki teorij zarot, med njimi vodja identitarcev in obsojeni neonacist Gottfried Küssel. Policija je pridržala tudi enega vodilnih zanikovalcev obstoja koronavirusa v državi Martina Rutterja. Na območju Praterja so izbruhnili spopadi z levičarskimi protiprotestniki, zaradi česar je morala policija uporabiti solzivec.

Policija je opozorila, da so bili protestniki zelo agresivni, razmere pa so bile predvsem zvečer ob Donavi zelo napete. Pridržali so več ljudi, ki niso upoštevali protikoronskih ukrepov, med njimi Kickla in druge politike iz FPÖ-ja, ki niso nosili mask in niso vzdrževali medsebojne razdalje, poroča APA.

V zadnjem času so tovrstni protesti vse pogostejši in vse bolj množični, saj ljudem omejevalni ukrepi zaradi covida-19 že močno presedajo. Vlada sicer napoveduje dodatno sproščanje, če se bo število okužb znižalo. Morda se bodo konec marca že začeli odpirati gostinski lokali.

Severna Makedonija odobrila cepivo Sputnik V

Severna Makedonija je odobrila cepivo Sputnik V, s čimer je to rusko cepivo v uporabi v 46 državah po svetu, ki imajo skupno 1,2 milijarde prebivalcev, še vedno pa ga niso odobrili pristojni v Evropski uniji.

Slovaški bolniki s covidom-19 na zdravljenje na Poljsko in v Nemčijo

Slovaška je na Poljsko poslala tri obolele s covidom-19, v Nemčijo pa dva. Vsi so hudo bolni in potrebujejo medicinske ventilatorje.

Namestnik zdravstvenega ministra Waldemar Kraška je napovedal, da bodo še nekaj covidnih bolnikov v Nemčijo in na Poljsko poslali v prihodnjih dneh. V obeh državah so ponudili pomoč za po deset slovaških bolnikov. Poleg tega naj bi svoje covidne bolnike na Poljsko poslala tudi Češka.

Slovaška se spopada s težkimi epidemiološkimi razmerami. Država z nekaj manj kot 5,5 milijona prebivalcev ima v zadnjem času najvišjo stopnjo umrljivosti zaradi covida-19. V zadnjih 14 dneh so potrdili 24,09 smrti na 100.000 prebivalcev.