Foto: BoBo
Foto: BoBo

V petek je bilo opravljenih 29.908 hitrih antigenskih testov (HAT).

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 498 bolnikov, 88 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 776.

V bolnišnicah je bilo nazadnje manj kot 500 covidnih bolnikov 23. oktobra lani, ko se jih je tam zdravilo 449, dan pozneje pa so jih zdravili 508. Manj kot 500 bolnikov v bolnišnicah je eno izmed meril za rumeno fazo, drugo merilo je, da mora biti manj kot 600 okužb povprečno v sedmih dneh.

Štirinajstdnevno število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev je po vladnih podatkih še vedno najvišje v obalno-kraški regiji, kjer znaša 838,5.

Najmanj primerov pa imajo v Posavju (210,6) in jugovzhodni Sloveniji (390,1). Slovensko 14-dnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev znaša 513,1. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji aktivnih primerov okužbe 10.813.

Minister Poklukar obiskal Golnik

Minister za zdravje Janez Poklukar je obiskal Univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo Golnik in spomnil, da je klinika Golnik med epidemijo med najbolj obremenjenimi. Zaposlenim se je zahvalil, da so v teh težkih časih omogočili obravnavo vseh bolnikov, ki so potrebovali oskrbo, vodstvu pa za organizacijo ne le na ravni bolnišnice, ampak v sodelovanju z drugimi tudi na ravni celotne države.

Direktorja klinike Golnik Aleša Rozmana je, kot je povedal, zaradi poznavanja sistema in odlične strokovnosti, s katero se je izkazal tudi pri sodelovanju v strokovni skupini, danes povabil k vodenju zdravstvenega sveta, ki bo imenovan v prihodnjih dneh. Rozman je ministrovo povabilo sprejel, se mu zahvalil za zaupanje in poudaril, da bo storil vse, kar bo v njegovi moči, za izboljšanje sistema.

Rozmana veseli, da minister kaže dobro razumevanje in poznavanje zdravstvenega sistema ter tudi razvojno naravnano miselnost, pri čemer ne gre le za razvoj posameznih bolnišnic, ampak sistema kot celote, ki bo prijaznejši do uporabnika in nas bo tudi informacijsko popeljal na novo stopnjo razvoja.

Do leta 2023 izolacijski oddelek

Kot je povedal Poklukar, bodo na Golniku predvidoma do konca leta 2023 zgradili izolacijski oddelek s petimi etažami in skoraj 9000 kvadratnimi metri uporabnih površin. Projekt, za katerega pričakujejo 25 milijonov evrov kohezijskih sredstev, je v pridobivanju vse potrebne dokumentacije.

Kot je pojasnil Rozman, v delujoči stavbi prostora za izolacijski oddelek nimajo, saj so že zdaj prisiljeni določene aparature imeti na hodniku. Sprva so načrtovali obnovo stare stavbe, a je ta v tako slabem statičnem stanju, da sta cenejša njeno rušenje in novogradnja izolacijskega oddelka.

"Izolacijski oddelek bo ključnega pomena, saj je velika večina naših pulmoloških bolnikov v zimskem času podvržena takim ali drugačnim okužbam," je povedal Rozman. V njem bodo uredili sodoben mikrolaboratorij za tuberkulozo, kakršnega Slovenija kot edina država na Balkanu še nima. Glede na rezistentne bakterije bodo uredili izolacijski oddelek za tuberkulozo. Prav tako bodo vzpostavili oddelke za izolacijo, ki jih bo mogoče uporabljati za izbruhe covida-19 ali gripe.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na Golniku le še en covidni oddelek

Na Kliniki Golnik imajo trenutno v skladu s programom postopnega zapiranja covidnih oddelkov odprt en oddelek za bolnike s covidom-19, v karanteni pa imajo tudi en redni oddelek, saj so pred približno desetimi dnevi zaznali vdor novega koronavirusa. Zaradi velike nalezljivosti so posumili na angleško različico, ki pa je še niso potrdili. Večina okuženih je bila bolnikov, pa tudi dva zaposlena, ki nista bila cepljena.

Na Golniku so precej zmogljivosti, ki za covid-19 trenutno niso več potrebne, že preusmerili v izvajanje rednih programov. Lanska realizacija je bila kljub covidu-19 na ravni bolnišnične oskrbe 97-odstotna, na ambulantni ravni pa 91-odstotna, je povedal Rozman.

Poklukar obiskal Golnik

Minister Poklukar poziva k cepljenju

Minister Poklukar je ob obisku Klinike Golnik komentiral tudi aktualne epidemiološke razmere in izpostavil, da se krivulja padanja števila primerov novega koronavirusa ustavlja. Čeprav je danes po dolgem času v bolnišnicah manj kot 500 bolnikov s covidom-19, pa je zlasti ob novih različicah še naprej potrebna previdnost.

Poseben pomen ima po njegovih besedah cepljenje. "Zato prošnja vsem, da se na podlagi strokovnih mnenj, ki so nedvoumna, izkušenj iz preteklosti in tudi sedanje epidemije v največji mogoči meri odločimo za cepljenje in vsi skupaj pripomoremo k temu, da bodo šole odprte, da bodo odprti vsi segmenti gospodarstva in družbe," je pozval.

Ob začetku cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je nanje še posebej apeliral. Gre za 65.000 ljudi, ki delajo v trenutno odprtih sektorjih izobraževanja, je povedal Poklukar, ki upa, da se jih bo čim več odločilo za cepljenje, saj gre tako za zdravje zaposlenih kot za zdravje otrok, pa tudi za prizadevanja, da šole ostanejo odprte.

Minister se zaveda, da bo množično cepljenje šolnikov velika dodatna obremenitev za zdravstvene domove, s predstavniki katerih se je ta teden srečal na treh ločenih videokonferencah. Pozval jih je, naj se organizirajo podobno kot pri testiranjih, strategija cepljenja pa se bo prilagajala organizaciji in zalogi cepiv.

"Vsi se zavedamo, da je ta trenutek treba zdržati, da v nadaljnjem razvoju epidemije pride do razbremenitev zdravstva, kar je eden ključnih ciljev in pogojev za sproščanje družbe," je izpostavil minister. Ob tem je spomnil, da bo po cepljenju tudi manj obremenitev z rednim testiranjem, saj to za uspešno cepljene ne bo potrebno.

Aplikacija za prehajanje meja?

Grožnjo za ponovno poslabšanje epidemioloških razmer predstavljajo nove različice novega koronavirusa. Zato so bili sprejeti tudi nekateri neljubi ukrepi glede prehajanja meja, je pojasnil Poklukar in poudaril, da na podlagi pobude svetovalne skupine potekajo prizadevanja, da bi po vzoru nekaterih drugih držav vzpostavili aplikacijo za prehajanje meja, v katero bi posameznik vnesel podatke oziroma listine, na podlagi katerih prehaja mejo.

Kot je povedal Poklukar, ta trenutek potekajo intenzivni pogovori med ministrstvom za notranje zadeve, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, svetovalno skupino in ministrstvom za zdravje, da bi naredili in vzpostavili uporaben sistem, ki bi ljudem omogočil lažje gibanje in prehajanje meja.

V Kočevju pohiteli s cepljenjem

V Kočevju so po poročanju TV Slovenija dopoldne med prvimi v državi že cepili zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Več kot 100 učiteljev in vzgojiteljev je dopoldne prejelo prvi odmerek, vse zaposlene, ki so kronično bolni, pa so v tej občini cepili že prejšnji teden.

Zdravstveni dom, občina in ravnatelji so se namreč organizirali sami in že pred dnevi pripravili seznam kandidatov. Množično cepljenje po državi se sicer začenja prihodnji teden, minister za zdravje je zaposlene pozval k cepljenju.

V Kočevju so v soboto med prvimi cepili tudi že policiste in zaposlene na sodišču. 17 policistov in devet uslužbencev sodišča je že prejelo prvi odmerek cepiva Astra Zeneca.

V Kočevju cepili učitelje in vzgojitelje