Foto:
Foto:

Najbolj sporni ostajata sestava Evropske komisije v razširjeni Uniji in definicija kvalificirane večine, s katero se običajno sprejemajo odločitve v ministrskem svetu. Pri slednji z rešitvijo nista zadovoljni Španija in Poljska.

Zadržki Španije in Poljske
Tako Španija kot Poljska sta ponovno dejali, da zavračata takšno definicijo kvalificirane večine, ki bi zmanjšala njuno težo, ter da želita ohraniti način glasovanja, ki ga je predvidela pogodba iz Nice, izpogajana v letu 2000. "V celovitem svežnju se je seveda marsikaj mogoče izpogajati," je ob tem vendarle priznal španski premier Jose Maria Aznar.

Voditelji bodo pogajanja predali šefom diplomacij, ki bodo pogovore konec meseca nadaljevali v Bruslju. Obstaja možnost, da bo italijansko predsedstvo sredi novembra sklicalo minivrh, da bo dobilo smernice za pripravo celovitega sporazumnega predloga.

Prvič v zgodovini evropske povezave pa bo na vrhu neki evropski voditelj zastopal drugega. Francoski predsednik Jacques Chirac bo drugi dan vrha glasoval namesto nemškega kanclerja Gerharda Schröderja, ki ima obveznosti.