Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenija)
Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenija)

Kot so navedli v Pahorjevem uradu, sta se predsednika v daljšem, poglobljenem in prijateljskem pogovoru posvetila vprašanjem prihodnosti Evropske unije in zagotavljanju njene enotnosti.

Pahor in Steinmeier za močno Evropsko unijo

Strinjala sta se, da je treba okrepiti razpravo o prihodnosti Unije, v kateri je treba obravnavati skupne evropske vrednote in vizijo, ki nas bodo še bolj povezale v močno skupnost. Slovenija in Nemčija sta zavezani evropski ideji, predsednika pa si bosta še naprej prizadevala za skupno evropsko prihodnost, so sporočili.

Slovenski predsednik je v izjavi za medije poudaril, da sta se vprašanju enotnosti EU-ja tokrat izjemoma zelo skrbno posvetila. Še posebej pa ga je v pogovoru zanimala moč nemško-francoskega vlaka, da to enotnost vzdržuje, in da je Slovenija del te jedrne Evrope.

"To je za nas zelo pomembno, omogoča nam, da smo v najbolj razvitem delu EU-ja. Seveda negujemo tudi vse druge identitete – balkansko, srednjeevropsko, mediteransko – ampak da smo skupaj z državami, ki najdejavneje, najbolj močno ustvarjajo prihodnost EU-ja," je poudaril.

Nove pobude tesnejšega sodelovanja so mogoče, a ne smejo biti v nasprotju s prizadevanji po tesneje povezani, enotnejši in učinkovitejši Evropski uniji in našem dejavnem mestu v njenem jedru ob Nemčiji in Franciji, je še dejal.

EU je po njegovih besedah v nekem krču, saj je tu pandemija covida-19 in vse druge okoliščine. "Ampak zdaj je pravi čas, zdaj smo na nekem križišču, ko je treba imeti jasen uvid v prihodnost, to je pomembno tudi za Slovenijo," je še povedal.

Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenija)
Foto: UPRS (Urad predsednika Republike Slovenija)

Skupna prihodnost tudi v težkih časih

Tudi Steinmeier je poudaril pomen skupne prihodnosti držav članic EU-ja. "V Evropi gre pogosto za denar, ampak Evropa ni samo razdeljevanje denarja. Gre tudi za skupne vrednote in skupno evropsko prihodnost," je dejal. Dodal je, da sta s Pahorjem znova poudarila, da se je treba ravno takrat, ko je težko, vedno znova zavedati, da je naša prihodnost skupna.

Predsednika sta tako spregovorila o številnih aktualnih evropskih vprašanjih. Izmenjala pa sta tudi poglede na aktualna vprašanja v mednarodni skupnosti. Ob potrebi po tesnem zavezništvu sta govorila o odnosih Evropske unije z ZDA in o odnosih z Rusijo, Belorusijo, Turčijo ter Zahodnim Balkanom, so navedli v Pahorjevem uradu.

Izogniti se nista mogla niti pandemiji covida-19. Po besedah nemškega predsednika sta ugotovila, da je v interesu obeh držav zmaga proti virusu in da se, kolikor je mogoče, obvladajo ekonomske posledice, ki jih je ta prinesel s seboj.