"Evropska unija je skupnost 27 držav članic. Združeno kraljestvo pa je ena država. In mi imamo populacijo in trg 450 milijonov ljudi, Združeno kraljestvo pa jih ima 60 milijonov. Tako da če bi bili to dve nogometni ekipi - kdo mislite, da ima močnejšo?" je dejal Varadkar.

Irski premier Leo Varadkar in glavni pogajalec Evropske unije Michael Barnier med ponedeljkovim srečanjem v Dublinu. Foto: EPA
Irski premier Leo Varadkar in glavni pogajalec Evropske unije Michael Barnier med ponedeljkovim srečanjem v Dublinu. Foto: EPA

Za Bruselj sprejemljiv le celovit dogovor
Posvaril je tudi, da bo dogovor o prihodnjih odnosih težko doseči do konca leta, kot zagotavlja britanski premier Boris Johnson. Po njegovih besedah Bruselj ne bo sprejel drugega kot celovit prostotrgovinski dogovor. Zagotovil je, da bo "delal noč in dan", da bi dosegli dogovor. "Mi ne bomo zavlačevali," je povedal irski premier, ki se pripravlja na predčasne volitve 8. februarja. Vsi se bodo morali uskladiti o "skupnih minimalnih standardih", ki bodo morali biti "visoki standardi", je dodal.

Evropski parlament bo dogovor potrdil v sredo, članice v četrtek
Potem ko so predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in britanski premier Boris Johnson pretekli teden podpisali ločitveni sporazum, ga morata zdaj potrditi še Evropski parlament in države članice EU-ja. Evropski parlament ga bo predvidoma ratificiral v sredo, države članice pa potrdile v četrtek.

Združeno kraljestvo odhaja 31. januarja, sledi 11-mesečno prehodno obdobje
Tako bo lahko Združeno kraljestvo Unijo zapustilo z dogovorom v petek, 31. januarja. Sledilo bo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem bo Združeno kraljestvo ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Zato bo moralo spoštovati tudi vso evropsko zakonodajo, ne bo pa sodelovalo pri odločanju. V prehodnem obdobju morata strani doseči dogovor o prihodnjih odnosih. Obdobje je mogoče podaljšati za eno leto ali dve, a Johnson zagotavlja, da tega ne bo storil.

Frost vodja britanskih pogajalcev
Medtem so z Downing Streeta sporočili, da bo britansko 40-člansko ekipo v pogajanjih z EU-jem o prihodnjih odnosih vodil David Frost, Johnsonov svetovalec za Evropo, navaja BBC.