Premier Šarec je zavrnil kompromisni predlog Michela (levo). Foto: Evropska unija
Premier Šarec je zavrnil kompromisni predlog Michela (levo). Foto: Evropska unija

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po koncu pogovorov dejal, da se jim o proračunu ni uspelo dogovoriti. Vodja zasedanja je ob tem tudi povedal, da "potrebujejo več časa" za sporazum o proračunu. Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da še niso sprejeli odločitve, ali se bodo pogajanja sploh nadaljevala.

Voditelji držav članic se niso dogovorili o proračunu – neto prejemnice si želijo večjega, neto plačnice pa manjšega proračuna. Foto: EPA
Voditelji držav članic se niso dogovorili o proračunu – neto prejemnice si želijo večjega, neto plačnice pa manjšega proračuna. Foto: EPA

V dolgih in napornih pogajanjih so voditelji iskali kompromis med neto prejemnicami iz proračuna oziroma prijateljicami kohezije, ki želijo ambiciozen večletni finančni načrt, in neto plačnicami, katerih cilj je na drugi strani čim manjši proračun.

Voditelji so poskušali doseči dogovor na osnovi kompromisnega predloga, ki ga je predlagal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Nov tehnični predlog, po katerem naj bi proračun znašal 1,07 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND), je sicer predvideval deset milijard evrov manj kot kompromisni predlog Michela.

Voditelji EU-ja brez dogovora o proračunu

Varčni četverici, ki jo sestavljajo Danska, Nizozemska, Švedska in Avstrija ter je vztrajala pri odstotku BND-ja, se je 17 prijateljic kohezije po navedbah madžarskega premierja Viktorja Orbana zoperstavilo s ponudbo 1,3 odstotka BND-ja, česar si želi tudi Evropski parlament.

Šarec poudaril, da se ne smejo zgoditi drastični rezi

Slovenski premier Marjan Šarec se je na vrhu zavzel za ambiciozen večletni proračun Unije, ki bo ustrezno podpiral tako kohezijsko politiko in skupno kmetijsko politiko kot tudi t. i. nove izzive. Poudaril je, da se ne smejo zgoditi drastični rezi kohezijskih sredstev tako na ravni držav kot regij.

V dvostranskih pogajanjih s predsednikom Evropskega sveta in predsednico Evropske komisije, ki so potekala v nočnih urah, je zavrnil kompromisni predlog predsednika Michela, ki je za Slovenijo predvidel 24-odstotni padec kohezijskih sredstev in vztrajal pri ustrezni rešitvi vprašanja velikega padca kohezijskih sredstev za zahodno Slovenijo. Ob tem je poudaril tudi pričakovanje po povečanju sredstev na področju razvoja podeželja.

Kdaj sledijo nova zasedanja?

Voditelji članic so prva resna pogajanja o proračunu EU-ja začeli v četrtek popoldne in jih nadaljevali vso noč ter današnji dan. Že od samega začetka je bilo pričakovati, da bodo pogovori zahtevni. Voditelji bodo očitno soglasje morali iskati bodisi na rednem marčnem vrhu EU-ja bodisi na novem izrednem zasedanju v naslednjih tednih.

  1. Evropski svet brez strinjanja o proračunu