Nina Gregori. Foto: BoBo
Nina Gregori. Foto: BoBo

V javnosti se je po tem, ko ga je objavilo več medijev v tujini, pojavil povzetek anonimne pritožbe, ki so jo na Evropski urad za boj proti goljufijam OLAF in Evropsko komisijo poslali neznani uslužbenci Evropske agencije za azil s sedežem na Malti. Agencijo vodi Slovenka Nina Gregori, avtorji anonimke pa ji očitajo vrsto nepravilnosti, med drugim nepotizem in neustrezno obravnavo obtožb o nadlegovanju. Vodstvo agencije je v odgovoru časopisu Financial Times sicer vse očitke zavrnilo.

Nina Gregori je vodenje evropske Agencije za azil prevzela pred tremi leti, med drugim tudi zato, da uredi notranje razmere v agenciji po odstopu njenega predhodnika, ki so mu očitali nepravilnosti. Avtorji anonimke ji zdaj očitajo, da je vzpostavila sistem, ki naj bi dajal videz pravilnega delovanja, v resnici pa le prekriva in skriva nepravilnosti znotraj agencije. Med drugim ji očitajo nepotizem, neustrezno obravnavo pritožb o nadlegovanju, hitro službeno napredovanje njenih zaveznikov itd. V Evropski komisiji so potrdili, da so anonimno pritožbo prejeli.

V Evropski agenciji za boj proti goljufijam so prav tako potrdili prijetje pritožbe in zapisali, da v skladu s standardnimi postopki preučujejo prispele informacije in med drugim ugotavljajo, ali je dovolj sumov za sprožitev preiskave. Šele po tej začetni oceni se bo agencija odločala, ali sploh začeti preiskavo. Zapisali so, da tovrstna ocena traja približno dva meseca in nikakor ne pomeni, da je vpletena oseba kakorkoli kriva. Iz urada Nine Gregori so nam sicer sporočili, da za zdaj obtožb iz anonimke ne bodo komentirali.

Evropski agenciji za azil se očita vrsta nepravilnosti