Izjeme bodo državljani EU-ja, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci, je ukrep pojasnila von der Leynova.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na ponedeljkovi novinarski konferenci v Bruslju. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na ponedeljkovi novinarski konferenci v Bruslju. Foto: EPA

Ukrep je von der Leynova predstavila na novinarski konferenci, ki sta jo imela s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom po videokonferenci skupine najrazvitejših držav G7.

Poudarila je, da je treba sprejeti ostre ukrepe za omejitev in upočasnitev širjenja virusa, da je treba omejiti družbene stike in javno življenje.

Predlog naj bi voditelji članic EU-ja potrdili v torek na videokonferenci, a za zdaj ni jasno, ali obstaja potrebno soglasje. Von der Leynova je pojasnila, da se je z večino uskladila konec preteklega tedna.

Janša: Končno dobre novice iz Bruslja
Slovenski premier Janez Janša je na Twitterju sporočil, da se je po telefonu pogovarjal s predsednico Evropske komisije von der Leynovo, in ob tem poudaril, da so iz Bruslja končno prišle dobre novice, pri čemer je med drugim poudaril tudi zapiranje zunanjih meja.

Ukrep naj bi uvedel celoten EU, torej tudi neschengenske članice Bolgarija, Romunija, Hrvaška, Ciper in Irska, ter schengenske države, ki niso članice EU-ja, torej Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica.

Ukrep naj bi po navedbah komisije omogočil odpravo nadzora na notranjih mejah EU-ja, ki so ga za zajezitev virusa uvedle številne članice in ki povzroča tveganje resnih posledic za delovanje notranjega trga.

Zelo pazljivi moramo biti in zagotoviti pravo ravnotežje, tako da ne bomo ogrozili notranjega trga, saj v teh kriznih časih potrebujemo zelo dobro delujoč notranji trg, je poudarila von der Leynova.

Temeljna cilja pri ukrepih na meji: zavarovati zdravje državljanov in zagotoviti oskrbo z bistvenim blagom in storitvami
Evropska komisija je v ponedeljek objavila smernice za ukrepe na mejah, s katerimi poskušajo članice EU-ja zajeziti širjenje novega koronavirusa. V njih poudarja dva temeljna cilja: zavarovati je treba zdravje državljanov in ustrezno obravnavati tiste, ki morajo potovati, ter zagotoviti oskrbo z bistvenim blagom in storitvami.

Komisija v smernicah opozarja, da morajo imeti ljudje, ki bi lahko širili covid-19, dostop do ustrezne zdravstvene oskrbe v državi prihoda ali državi odhoda, pri čemer se morata obe državi o tem uskladiti.

Ob tem ocenjuje, da so zdravstveni pregledi vseh, ki vstopajo na nacionalno ozemlje, mogoči tudi brez uradne uvedbe nadzora na notranjih mejah. Razlika je sicer v možnosti prepovedi vstopa, navaja komisija in poudarja, da se bolnim ljudem ne sme prepovedati vstop, temveč se jim mora zagotoviti dostop do zdravstvene oskrbe.

Pri Evropski komisiji izpostavljajo, da je virus že v vseh članicah Unije, zato zapiranje meja ni nujno najboljši ukrep za njegovo zajezitev, obenem pa prepoznavajo, da članice delujejo v skladu s svojimi pristojnostmi in informacijami s ciljem zavarovanja zdravja državljanov. Ob tem tudi izpostavljajo, da je treba nadzor izvesti tako, da se preprečijo kolone, ki prinašajo tveganje širjenja virusa. Članice naj se ob tem usklajujejo in izvajajo zdravstvene preglede le na eni strani meje.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v sporočilu za javnost med drugim zapisal, da je treba zagotoviti ustrezno proizvodnjo in oskrbo z medicinsko opremo, da bo na voljo povsod v EU-ju, kjer bo to potrebno.
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v sporočilu za javnost med drugim zapisal, da je treba zagotoviti ustrezno proizvodnjo in oskrbo z medicinsko opremo, da bo na voljo povsod v EU-ju, kjer bo to potrebno. "Koronavirus ne spoštuje nobenih meja, zato poizkusi, da se proti njemu borimo sami, ne bodo uspešni," je opozoril Sassoli. Foto: EPA

Prosti pretok blaga je ključen za delovanje notranjega trga
Pri komisiji dodajajo, da je prosti pretok blaga ključen za zagotovitev dostopnosti blaga, še posebej hrane ter zdravstvene in zaščitne opreme, ter da nadzorni ukrepi ne smejo resno ogroziti dobavnih verig, storitev v splošnem interesu in gospodarstva.
Članice morajo zagotoviti prednostne ali "zelene" pasove za tovorni promet, poudarja komisija in opozarja na kilometre dolge kolone tovornjakov na nekaterih mejnih prehodih. Poziva tudi k zagotovitvi varnega gibanja delavcev v prevoznem sektorju, kot so vozniki tovornjakov in vlakov ter piloti, ter poudarja, da zaradi koronavirusa ne sme biti dodatnih zahtev za blago, ki zakonito kroži na notranjem trgu.

Sassoli: Vsa prizadevanja usmerjena v varstvo zdravja ljudi
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v ponedeljek pozval k okrepljenemu sodelovanju vlad in institucij EU-ja ob novem koronavirusu. "Izzivi, ki jih prinaša hitro širjenje covida-19, kažejo, da sta sodelovanje in solidarnost potrebna bolj kot kadarkoli. Vsa prizadevanja so usmerjena v varstvo zdravja ljudi in pomoč tistim, ki jo potrebujejo," je dejal Sassoli.

Sassoli: Ključno delovanje notranjega trga in schengenskega območja
Po njegovem mnenju je ključnega pomena zagotavljanje delovanja notranjega trga in spoštovanja njegovih pravil. Zagotoviti je treba, da bodo zaloge in izdelki dosegli države, kjer so potrebni. "Solidarnost, medsebojno zaupanje in iskreno sodelovanje nas morajo voditi v boju proti pandemiji," je pozval predsednik parlamenta. Pri tem je opozoril, da lahko ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah, če ne temelji na priporočilih zdravstvenih organov, prinese več škode kot koristi. Pomeni namreč velike gospodarske stroške za EU in preprečuje, da bi blago prispelo tja, kjer ga potrebujejo. "Zagotoviti moramo ustrezno delovanje schengenskega območja," je pozval.