Angela Merkel in Emmanuel Macron ob prihodu na vrh. Foto: Reuters
Angela Merkel in Emmanuel Macron ob prihodu na vrh. Foto: Reuters

Merkel, za katero je to 107. in verjetno zadnji vrh v 16-letni kanclerski karieri, je ob prihodu v spravnem tonu poudarila, da je vladavina prava temeljni steber Unije, a da je treba najti načine za sodelovanje s Poljsko. "Kaskada pravnih sporov na Sodišču EU-ja ni rešitev za vprašanje, kako naj vladavina prava deluje v praksi," je opozorila.

Evropski parlament zavrnil legitimnost poljskega ustavnega sodišča

Evropski parlament je z veliko večino sprejel resolucijo, da poljsko "nelegitimno ustavno sodišče ne more razlagati ustave". Poljsko ustavno sodišče je zgolj "orodje za legalizacijo nezakonitih ukrepov oblasti", EU mora zaščititi poljske državljane, so sklenili evroposlanci in se izrekli za zaščito evropskih sredstev. "Evropska sredstva ne smejo biti na voljo vladam, ki očitno, namerno in sistematično spodkopavajo vrednote EU," je eno ključnih sporočil resolucije, ki so jo evropski poslanci potrdili s 502 glasovoma za, 153 proti in 16 vzdržanimi glasovi. "Evropski parlament obsoja poskus spodkopavanja primarnosti prava EU ter poziva Svet EU in Evropsko komisijo, naj nujno zaščitita poljske državljane in EU," so še sporočili.

Nizozemski premier Mark Rutte pa je vztrajal, da se mora Unija odzvati odločno, a dodal, da je vprašanje, kako to doseči. Ponovil je tudi argument, da Poljska ne bi smela dobiti evropskih sredstev za okrevanje in odpornost za boj s posledicami pandemije, dokler se ne reši spor glede primarnosti evropskega prava. Menil je tudi, da bi morale članice nadaljevati delo v okviru procesa po 7. členu pogodbe EU-ja.

EU je postopek po 7. členu proti Poljski zaradi sporne pravosodne reforme sprožil že decembra 2017, a je že leta na mrtvi točki, ker med članicami ni zadostne podpore kakršnemu koli premiku. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici evropskih vrednot.

V Evropski komisiji sicer kot možnosti ukrepanja proti Varšavi poudarjajo nov klasični pravni postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje, ukrepanje na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava in nadgradnjo postopka po 7. členu pogodbe EU-ja.

Morawiecki: Poljska ne bo klonila pred izsiljevanjem

Poljski premier Mateusz Morawiecki je ob prihodu ponovil, da Poljska ne bo klonila pred izsiljevanjem, a izrazil pripravljenost na dialog.

Michel je v vabilo vključil tudi
Michel je v vabilo vključil tudi "nedavne dogodke, povezane z vladavino prava". Foto: Reuters

Pred dnevi je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu poudaril, da ima evropsko pravo prednost pred nacionalnim na področjih, za katera so se tako odločile članice. To načelo da je priznano v vseh članicah, vendar pa je najvišji zakon v EU-ju ustava neke države.

Kot vselej do zdaj ima poljski premier podporo madžarskega kolega Viktorja Orbana, ki je na vprašanje, ali so potrebne sankcije proti Poljski, odgovoril: "Poljska? Najboljša država v Evropi. Nikakršne potrebe po sankcijah ni. To je smešno." Ob tem je ponovil poljski argument, da primarnost prava EU-ja velja na področjih, na katerih ima EU pristojnosti.

Težava je po Orbanovih besedah v tem, da institucije EU-ja pogosto zaobidejo pravice nacionalnih parlamentov in vlad.

"Poljaki imajo prav. Na področjih, na katerih nismo prenesli pristojnosti na EU, velja načelo primarnosti nacionalnega prava," je še poudaril madžarski premier v odgovoru na vprašanje, ali ima madžarsko pravo prednost pred pravom EU-ja. Dejal je tudi, da primarnosti prava Unije sploh ni v pogodbi EU-ja.

Janša se je vprašanjem o Poljski izognil. Foto: Reuters
Janša se je vprašanjem o Poljski izognil. Foto: Reuters

Janša brez komentarja

Kakšno je stališče slovenskega premierja Janeza Janše, ki se je danes ob prihodu znova izognil novinarjem, ni znano, ker ga o tem za zdaj vsaj v Bruslju ni bilo mogoče vprašati. Prav tako niti tokrat ni znano, kdaj oziroma ali sploh bo premier v okviru oktobrskega vrha govoril z novinarji in pojasnil slovenska stališča do ključnih tem na dnevnem redu.

Voditelji imajo na dnevnem redu vrsto pomembnih tem, na primer spoprijemanje s posledicami visokih cen energije, nadaljnje usklajevanje spoprijemanja s pandemijo covida-19, vlogo trgovine pri krepitvi vpliva Unije v svetu, sodelovanje s tretjimi državami pri omejevanju nezakonitih migracij, uresničevanje digitalnih načrtov in priprave na podnebno konferenco v Glasgowu.

Premier je tokrat v Bruslju z ženo Urško Bačovnik Janša, ki se je odzvala uradnemu vabilu žene predsednika Evropskega sveta Amelie Derbaudrenghien Michel, da sodeluje v programu za partnerje voditeljev, ki poteka ob robu zasedanja.