Theresi May bi lahko uspelo, da parlament sprejme ločitveni sporazum z EU-jem, a le, če obljubi, da bo nato odstopila z meste premierke, je slišati iz vrst konservativcev. Foto: Reuters
Theresi May bi lahko uspelo, da parlament sprejme ločitveni sporazum z EU-jem, a le, če obljubi, da bo nato odstopila z meste premierke, je slišati iz vrst konservativcev. Foto: Reuters

Pred tednom, ko bo moral britanski parlament sprejeti nekaj za prihodnost ključnih potez, pa se vse bolj maje stolček predsednice vlade Therese May. V javnost je namreč prišla neuradna informacija o uporu Mayevi znotraj vlade in o resnih pogovorih o njenem umiku s položaja, da bi tako rešili brexit.

Da je britanski premierki brexit ušel izpod nadzora, zdaj poleg njenih političnih nasprotnikov menijo tudi številni dozdajšnji zavezniki v stranki in vladi. Pritisk na Mayevo, naj določi datum svojega odstopa, zato ob koncu za premierko vse prej kot uspešnega tedna narašča. V zadnjih dneh je namreč premierkina avtoriteta skorajda popolnoma skopnela.

Načrti so se ji sesuli v prah

Vodja poslanske zbornice ji je preprečil tretje glasovanje o izstopnem dogovoru v parlamentu, zaradi nespretnega nagovora državljanov, v katerem je premierka vso krivdo zvalila na parlament, so se njeni politični nasprotniki močno okrepili, evropski voditelji Mayevi niso odobrili trimesečne preložitve brexita, spletno peticijo za preklic izstopa iz Unije je podpisalo že več kot štiri milijone ljudi, na ulicah Londona pa je proti vladni politiki do brexita protestiralo več sto tisoč demonstrantov.

Krožijo že imena njenega naslednika

Dovolj razlogov, ocenjujejo nekateri vplivni konservativni politiki, da Mayeva odide. Kdaj, ostaja odprto vprašanje, saj mora ne nazadnje parlament v prihodnjih dneh sprejeti nekaj pomembnih odločitev, stranka pa seveda določiti njenega naslednika. Po ustaljenem redu bi bil to njen namestnik David Lidington, a ker naj bi se o mehkejši različici brexita že dogovarjal z laburisti, njegovo začasno vodenje vlade ni po godu delu stranke, ki se zavzema za brexit.

Kot najprimernejši začasni premier se tako trenutno omenja okoljski minister Michael Gove, a strankarska preigravanja še zdaleč niso končana. Odvija se srdit boj za preživetje najvidnejših politikov in neenotnih strank, pod vprašajem sta tako obstoj brexita kot prihodnost vseh Britancev.

Ministra Mayevi v bran

A kmalu potem, ko so prišle na dan navedbe, da bi Mayeva morala ponuditi svoj odstop v zameno za podporo dogovoru o brexitu, sta se oglasila oba zgoraj navedena, ki se ju omenja kot potencialna premierkina naslednika in odločno stopila Mayevi v bran.

Gove je tako novinarjem dejal, da "še ni čas, da se zamenja krmarja ladje", Lidington pa je zatrdil, da je "stoodstotno za gospo May".