Pri Hrvaški zadržkov za vstop v schengen ni. Foto: Reuters
Pri Hrvaški zadržkov za vstop v schengen ni. Foto: Reuters

Stalni predstavniki držav članic pri EU-ju so ta četrtek obravnavali predloga sklepov za zasedanje Sveta EU-ja za notranje zadeve in pravosodje, ki bo 8. in 9. decembra, o vstopu Hrvaške, Romunije in Bolgarije v območje schengena. Eden od sklepov se nanaša na članstvo Hrvaške, drugi pa na članstvo Romunije in Bolgarije.

Kot so za STA povedali diplomatski viri, pri Hrvaški praktično ni več zadržkov, nekaj članic mora zgolj še izvesti parlamentarne postopke potrditve. Med temi je bila tudi Slovenija, kjer pa so danes pristojni odbori DZ-ja podprli vstop vseh treh držav v schengen.

Sorodna novica Poslanci podprli širitev schengena na Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo

Podpora vstopu Bolgarije in Romunije pa je medtem pod večjim vprašajem. Avstrija nasprotuje vstopu obeh, pri čemer poudarja porast prihodov prebežnikov prek Zahodnega Balkana, je pojasnil visoki diplomat EU-ja. Ob tem je opozoril, da Romunija sploh ne leži na zahodnobalkanski migrantski poti.

Nizozemska pa medtem nasprotuje zgolj članstvu Bolgarije, pri čemer pod vprašaj postavlja pripravljenost te države na področju upoštevanja vladavine prava. Poziva k pripravi poročila v okviru posebnega mehanizma preverjanja stanja v pravosodju in boju proti korupciji, ki ga je Unija leta 2007 uvedla ob vstopu Romunije in Bolgarije v EU.

Viri so povedali, da priprava poročila ni več mogoča, saj Bolgarija od leta 2019 ni več v tem mehanizmu, ker je izpolnila zahteve. Evropska komisija je sicer pretekli mesec sporočila, da je napredek naredila tudi Romunija in da se lahko tovrstni nadzor odpravi tudi za to državo.

Stalni predstavniki bodo sklepa znova obravnavali prihodnjo sredo, torej dan pred samim zasedanjem notranjih ministrov. Diplomatski viri upajo, da bo do takrat dosežen napredek.

Za potrditev vstopa je potrebno soglasje držav schengenskega območja, ki so članice EU-ja. Danska, ki sicer je v schengenu, zaradi izjeme o tem ne glasuje. Od članic EU-ja poleg tega ne glasujejo še Hrvaška, Bolgarija, Romunija, Ciper in Irska. Prav tako ne glasujejo Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica, ki so del schengena, niso pa članice Unije. Potrebno je torej soglasje 21 držav, pri čemer vzdržan glas velja kot "tiha privolitev".