Britanski premier David Cameron je glavni zagovornik obstanka v EU-ju. Foto: Reuters
Britanski premier David Cameron je glavni zagovornik obstanka v EU-ju. Foto: Reuters
Bodo Britanci ostali v EU-ju?

Vplivni konservativni londonski župan Boris Jonhson, ki je v taboru podpornikov odhoda, začenja "ofenzivo" na severu države, zagovorniki obstanka s premierjem Davidom Cameronom pa precej pričakujejo od obiska predsednika ZDA Baracka Obame prihodnji teden. Ozračje je zaradi t. i. brexita napeto in razgreto že tedne. Vprašanje je razdelilo Cameronovo vlado oziroma njegove torijce, povsem razklana je tudi javnost. Gleda na zadnjo anketo, ki so jo opravili akademiki v okviru projekta What UK Thinks, imata tako tabor za kot tabor proti zdaj vsak po 50-odstotno podporo, medtem ko je okoli petina volivcev še neodločenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Konservativci niso enotni
Oba tabora ob začetku kampanje načrtujeta več deset dogodkov po vsej državi. Na njih bodo prostovoljci delili letake, s katerimi bodo skušali na svojo stran pridobiti volitve. Londonski župan Johnson bo najprej vodil shode v Manchestru, Newcastlu in Leedsu. Na drugi strani tabor, ki zagovarja obstanek v osemindvajseterici, med drugim veliko pričakuje od podpore ameriškega predsednika. Ta se bo prihodnji teden z obiskom v Londonu pridružil več svetovnim voditeljem, ki Britance pozivajo, naj ne odidejo iz EU-ja. Med obiskom bo po napovedih njegovih svetovalcev Obama odkrito pojasnil, zakaj si ZDA želijo, da Velika Britanija ostane v povezavi.

Premier Cameron je prepričan o referendumski zmagi, čeprav je njegov konservativni tabor glede tega vprašanja razklan. V vrste zagovornikov brexita jih je odšlo 128, kar je tretjina konservativnih poslancev, tudi pet visokih članov vlade, pa tudi že omenjeni londonski župan. Vodilna kampanja za obstanek Britain Stronger in Europe je sicer na svojo stran pridobila večino glavnih političnih strank v državi in nekatere izmed največjih delodajalcev in finančni svet. Kot ocenjuje AFP, bo ključna predvsem podpora laburističnih volivcev. Vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki je nekdaj nasprotoval EU-ju, je imel sicer šele v četrtek prvi večji govor v korist obstanku Otoka v povezavi.

Cameron referendum obljubil že leta 2013
Na drugi strani vodilno kampanjo za brexit Vote Leave podpirajo številni torijci, za je seveda tudi evroskeptična stranka Ukip. Ta ima svojo kampanjo, Leave.EU, ki je s sredino odločitvijo volilne komisije izgubila bitko z Vote Leavom za položaj vodilne. Tak status prinaša več javnih sredstev in manj omejitev glede trošenja. Cameron je Britancem referendum o članstvu Otoka v Uniji obljubil že na začetku leta 2013, ob sprožitvi kampanje za lanske splošne volitve, na katerih so njegovi konservativci nato zmagali. Potem ko je vrh EU-ja februarja letos dosegel dogovor o britanskih zahtevah za obstanek v povezavi, je Cameron referendum sklical za 23. junij.

Londonu je uspelo izpogajati možnost omejitve socialnih pravic za državljane drugih držav EU-ja za sedem let, zagotovilo, da območje evra ne more spodkopati enotnega trga, zaščito britanskega funta in izrecno potrditev, da evro ni edina valuta v Uniji, ter zagotovilo, da britanskim davkoplačevalcem ne bo nikoli treba reševati evrskih držav pred bankrotom.

Bodo Britanci ostali v EU-ju?