Zelenskega je na vrh EU-ja povabil predsednik Evropskega sveta Michel. Foto: Reuters
Zelenskega je na vrh EU-ja povabil predsednik Evropskega sveta Michel. Foto: Reuters

"Predsednik Evropskega sveta je predsednika Zelenskega povabil, da se v prihodnosti osebno udeleži Evropskega sveta. Iz varnostnih razlogov drugih informacij ne moremo podati," je Michelov tiskovni predstavnik Barend Leyts zapisal na Twitterju.

Viri pri EU-ja so za STA povedali, da naj bi se ukrajinski predsednik udeležil izrednega vrha voditeljev EU-ja, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Obenem pa naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi poslance nagovoril Zelenski.

Voditelji članic bodo o odzivu EU-ja na rusko agresijo razpravljali, potem ko je v Kijevu pretekli petek potekal vrh EU-Ukrajina, v ukrajinski prestolnici pa se je mudila tudi Evropska komisija. Tam sta Michel in predsednica komisije Ursula von der Leyen zagotovila nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju proti Rusiji, pa tudi na njeni poti v Unijo.

Zelenski, ki je doslej na zasedanjih Evropskega sveta voditelje nagovarjal prek videopovezave, je EU pozval k hitrejšim dobavam orožja in k hitremu sprejetju Ukrajine v Unijo. Država je status kandidatke za članstvo v EU prejela junija lani.

Pričakovati je, da bo vrh EU-ja znova izrazil polno podporo Ukrajini. Ministri za zadeve EU-ja so danes poudarili pomen tega, da odgovorni za vojaško agresijo odgovarjajo. V Uniji pa poteka tudi razprava o desetem svežnju sankcij proti Rusiji, ki ga želijo sprejeti pred obletnico invazije 24. februarja.

Če bo predsednik Ukrajine dejansko prišel v Bruselj, bo to njegov prvi obisk v evropski prestolnici od začetka ruske agresije na njegovo državo pred skoraj enim letom. Domovino je v tem času zapustil zgolj konec decembra lani, ko je obiskal Washington.

Ministri za skupno rešitev na področju migracij

Ministri EU-ja za evropske zadeve so se med razpravo v Bruslju strinjali, da je treba na področju migracij poiskati skupno rešitev, ki bo temeljila na solidarnosti in enotnosti, je po zasedanju povedala švedska ministrica Jessika Roswall.

Ministri so odprli številna vprašanja, tudi o financiranju ograj na zunanjih mejah. Vendar pa Roswall ne pričakuje, da bo financiranje ograj osrednja tema na izrednem vrhu voditeljev držav članic.

Tudi Zelenski na izrednem vrhu EU-ja