Pogovor britanskega, ciprskega, grškega in litovskega zunanjega ministra. Foto: Reuters
Pogovor britanskega, ciprskega, grškega in litovskega zunanjega ministra. Foto: Reuters

Nizozemski zunanji minister Stephan Blok je dejal, da še vedno upa, da se bodo lahko izognili brexitu brez dogovora in da se "veseli predlogov britanske vlade, skladnih z ločitvenim dogovorom". Dodal je, da nihče noče brexita brez dogovora.

Britanski pogajalec za brexit David Frost se je v sredo v Bruslju pogovarjal z Evropsko komisijo, a po besedah Bloka niso premostili ovir.

Neimenovani diplomat Unije je dejal, da britanska stran ni predstavila podrobnosti o tem, s čim bi nadomestili zanje sporno irsko varovalo. Ta mehanizem bi po morebitnem izstopu omogočil nadaljnjo odprto mejo na Irskem, v zameno pa bi Združeno kraljestvo upoštevalo trgovinske predpise Unije. Pogovori naj bi se nadaljevali prihodnji teden.

Večina ministrov je zavrnila komentar glede začasne prekinitve dela britanskega parlamenta, saj naj bi šlo za notranjo zadevo Združenega kraljestva. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg pa je dejal, da je brexit brez dogovora zaradi te poteze verjetnejši. Dodal je tudi, da so storili vse, kar je bilo mogoče, da bi zagotovili urejen brexit, zdaj pa je na vrsti London.

Britanski minister: "Prorogacija se zgodi vsako leto"

Britanski obrambni minister Ben Wallace. Foto: Reuters
Britanski obrambni minister Ben Wallace. Foto: Reuters

Srečanja v Helsinkih se je udeležil tudi britanski obrambni minister Ben Wallace. Na vprašanje glede prorogacije je odgovoril, da se ta "zgodi vsako leto".

Malteški zunanji minister Carmelo Abela je povedal, da je EU združen okoli ločitvenega sporazuma, zdaj pa se mora o tem odločiti še Združeno kraljestvo. Finski zunanji minister Pekka Haavisto je poudaril, da je podpora brexitu z dogovorom ključna zadeva, "kajti v nasprotnem primeru se bomo morali soočiti z veliko negativnimi posledicami za naša gospodarstva in mejni promet". Madžarski kolega Peter Szijjarto ob tem upa, da bo po ločitvi še mogoče dobro sodelovanje med Združenim kraljestvom in Unijo.

Britanski parlament je trikrat zavrnil ločitveni sporazum, o katerem sta se sporazumela prejšnja britanska premierka Theresa May in Bruselj. Johnson je obljubil, da bo dosegel spremembo sporazuma ali pa bo 31. oktobra Združeno kraljestvo zapustilo EU brez dogovora.

Ustavitev britanskega parlamenta med septembrom in oktobrom

Johnson je v sredo predlagal začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki ga je kraljica Elizabeta II. odobrila. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. Končala se bo le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Unije, s tem pa onemogočila nasprotnikom brexita brez dogovora, da po zakonodajni poti to preprečijo.