Svetovalci kraljice Elizabete II. (t. i. Privy Council) so sporočili, da bo delo parlamenta ustavljeno. Foto: Reuters
Svetovalci kraljice Elizabete II. (t. i. Privy Council) so sporočili, da bo delo parlamenta ustavljeno. Foto: Reuters

Svetovalci kraljice so sporočili, da bo delo britanskega parlamenta na zahtevo premierja Borisa Johnsona ustavljeno najpozneje od 12. septembra pa do 14. oktobra.

Minister za brexit Stephen Barclay je kmalu za tem zatrdil, da bo Združeno kraljestvo z dogovorom ali brez Evropsko unijo zapustilo 31. oktobra. Vlada si želi novega dogovora, iz katerega pa morajo nujno črtati irsko varovalo.

Britanski parlament bo znova začel zasedati šele 14. oktobra, s čimer je Johnson zavrl načrte opozicije, ki je v torek predstavila načrt za zrušenje brexita brez dogovora – za kar pa bi morali v parlamentu spremeniti zakonodajo.

Johnson: "Za razpravo bo dovolj časa"

"V parlamentu bo ostalo dovolj časa za razpravo o Evropski uniji, brexitu in vseh drugih zadevah. Dovolj časa," je dejal britanski premier Boris Johnson. Na vprašanje, ali skuša opozicijskim poslancem preprečiti, da bi odložili odhod Združenega kraljestva iz EU-ja, je odgovoril: "To je popolnoma neresnično."

Vrednost funta nemudoma padla

"Naj ne bo nejasnosti, to je britanski udar," je Johnsona kritiziral drugi mož laburistov John McDonnell. "Ne glede na mnenje o brexitu, ko premierju dovolite, da prepreči polno delovanje demokratičnih institucij, ste na zelo negotovi poti," je dejal.

Reuters poroča, da so se s potezo Johnsona tudi močno povečale možnosti za njegovo nezaupnico tik pred brexitom, ko bo parlament znova zasedal.

Vrednost funta je po oznanitvi prorogacije že močno padla.

Britanska kraljica prekinila delo parlamenta

Srečanje zahteva tudi Corbyn

Britanski premier Boris Johnson vztraja, da bo brexit izveden do 31. oktobra. Foto: Reuters
Britanski premier Boris Johnson vztraja, da bo brexit izveden do 31. oktobra. Foto: Reuters

Po zahtevi za prorogacijo je tudi vodja opozicije Jeremy Corbyn pisal kraljici Elizabeti II., v pismu pa izrazil skrb glede odločenosti premierja, da bo brexit izpeljal 31. oktobra in zaprosil za sestanek.

Corbyn je ob tem najavil, da bo opozicija poskušala preprečiti brexit brez dogovora. "Na neki točki bomo zahtevali tudi glasovanje o nezaupnici," je dejal in dodal, da mora Johnson odgovarjati parlamentu. Corbyn je že sredi meseca predlagal razpis predčasnih volitev, ki bi zagotovile potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu.

Johnsonovi kritiki opozarjajo, da bo vlada z ustavitvijo dela preprečila poslancem, da bi odigrali svojo demokratično vlogo v procesu brexita. Predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow je ustavitev dela poslancev označil celo za "ustavni škandal".

Prorogacija

Premier je zdaj uporabil možnost t. i. prorogacije, s katero lahko kraljica poslancem odvzame pooblastila odločanja, dokler nova vlada ne oblikuje svojega načrta dela.

V času prorogacije v parlamentu ni razprav in glasovanja, običajno pa se tudi vsi predlogi zakonov, katerih postopki se v prejšnjem zasedanju niso končali, umaknejo iz procedure, pojasnjuje BBC.

Prorogacija pomeni ustavitev ali odložitev dela parlamenta pred začetkom novega zasedanja. To lahko stori kraljica na predlog premierja. Zasedanje britanskega parlamenta običajno traja leto dni, a tokratno poteka že od volitev junija 2017, predvsem zaradi brexita.

Severnoirski unionisti podprli Johnsona

Premierja so pri prorogaciji podprli severnoirski unionisti (DUP), ki manjšinski konservativni vladi zagotavljajo večino v parlamentu. Vodja DUP-ja Arlene Foster je napovedala, da bodo pred novim zasedanjem parlamenta obnovili sporazum z vladajočo stranko.

Kraljica odobrila zaustavitev britanskega parlamenta