Kdo je lobiral proti Milanu M. Cviklu? Foto: MMC RTV SLO
Kdo je lobiral proti Milanu M. Cviklu? Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je v Evropski parlament prispelo anonimno pismo, s katerim naj bi se lobiralo proti slovenskemu kandidatu Cviklu, so vsi trije slovenski evropski poslanci desnosredinske politične skupine EPP-ja Zver, Peterle in Jordan Cizljeva v torek poudarili, da niso člani odbora, pred katerim je bil zaslišan Cvikl, zato se ne čutijo ne pristojni za dajanje izjav glede njegovega zaslišanje, hkrati pa tudi nimajo želje po tem. Zdaj so izrazili še protest proti temu, da "predstavniki levih strank poskušajo vnašati lastne slovenske frakcijske boje in umetne afere v Evropski parlament".

Fajon: Ni prav, da se v zaslišanja vnaša slovenske težave
Na ta način so se odzvali na torkovo izjavo Tanje Fajon, evropske poslanke levosredinske skupine S & D, da je treba poskuse delovanja znotraj EPP-ja proti slovenskemu kandidatu obsoditi. Ob tem je dodala, da ni prav, da se slovenske težave vnaša v zaslišanja za tako pomembne položaje, saj bi se moralo v takšnih zaslišanjih presojati predvsem o usposobljenostih kandidata.

Obstoj anonimnega pisma o Cviklu je potrdilo več virov v Evropskem parlamentu, o njegovi vsebini pa za zdaj ni bilo mogoče izvedeti več kot to, da naj bi šlo za lobiranje zoper Cvikla. Da je pismo prebral, je potrdil tudi poslanec iz vrst EPP-ja Tamas Deutsch, ki je, kot je povedal sam, edini glasoval proti Cviklu.

Celotni EP o Cviklu prihodnji teden
Spomnimo, da je odbor za nadzor proračuna v torek slovenskega kandaidata podprl z 21 glasovi za, enim proti in dvema vzdržanima. O vseh 10 kandidatih naj bi celotni parlament glasoval prihodnji teden.