Življenjsko zavarovanje je lahko eden izmed stebrov varčevanja za starost. Foto: European Community
Življenjsko zavarovanje je lahko eden izmed stebrov varčevanja za starost. Foto: European Community
Življenjska zavarovanja ne prinašajo bogastva, a so lahko vir stalne rente in dodatek k pokojnini. Foto: RTV SLO

Življenjsko zavarovanje ni več le zavarovanje v primeru smrti, s katerim zavarovanec poskrbi, da upravičenec, navadno partner, ne ostane nepreskrbljen. Finančne institucije nudijo možnost življenjskega zavarovanja v obliki varčevanja za starost, po katerem zavarovanec po preteku sklenjene varčevalne dobe prejme zavarovalno vsoto. Ta vključuje ob sklenitvi pogodbe dogovorjeni znesek in morebitni dobiček iz naložb, v katerih je finančna institucija obračala njegov denar. Zavarovanec se dogovori tudi za način izplačila, ki je lahko izplačano v enem znesku ali pa v mesečnih obrokih kot renta ali štipendija.

Naložba v življenjsko zavarovanje je varna
Razlika med sklenitvijo naložbenega življenjskega zavarovanja in varčevanja v Vzajemnih in podobnih skladih je v jamstvu izplačila. Banka ali zavarovalnica, pri kateri ste sklenili pogodbo za življenjsko zavarovanje, vaš denar prav tako vlagata in obračata na finančnem trgu, kjer naj bi vaš vložek rasel in se plemenitil. Vendar pa vaša investicija ni v nevarnosti. Finančna institucija se ob sklenitvi pogodbe zaveže, da bo jamčila za izplačilo nekega dogovorjenega zneska, medtem ko pri vlaganju v vzajemne in druge sklade tega jamstva ni. Donosi, ki jih prinaša varčevanje prek življenjskih zavarovanj, pa so praviloma nižji od možnih donosov vzajemnih skladov, kajti finančne inštitucije vplačila za življenjska zavarovanja raje investirajo v naložbe, kjer je tveganje manjše. Varčevanje v Vzajemnih in podobnih skladih pa je lahko zaradi tveganih naložb nepredvidljivo, kar pomeni, da lahko zaslužite ogromno ali pa izgubite ves vložek.

Paleta življenjskih zavarovanj, ki jih nudijo finančne institucije, je pestra. Med najbolj priljubljenimi je mešano življenjsko zavarovanje, ki vključuje naložbeno varčevanje z jamstvom za izplačilo in zavarovanje za primer smrti. Varčevanja se večinoma sklepajo za dobo 5 do 25 let.

Po raziskavah je sklenitev življenjskega zavarovanja med Slovenci priljubljen način varčevanja, saj ima takšno ali drugačno obliko sklenjenih skoraj 50 odstotkov Slovencev.

A. K. K.