V letu 2003 je bilo v ZDA okoli 200 družbeno odgovornih vzajemnih skladov. Foto: RTV SLO
V letu 2003 je bilo v ZDA okoli 200 družbeno odgovornih vzajemnih skladov. Foto: RTV SLO

Čeprav tovrstni vzajemni skladi pri nas še niso ugledali luči dneva, so v Združenih državah Amerike že povsem uveljavljeni finančni produkti. Investitorji, ki imajo poleg lastne koristi pred očmi tudi splošno, družbeno, se pri investiranju sredstev osredotočajo le na podjetja, ki poleg kapitalskih donosov ustvarjajo tudi druge pozitivne učinke na družbo.

Tako nekateri skladi prisegajo le na okolju prijazne izdelke, drugi vlagajo v podjetja, ki spoštujejo enakopraven položaj žensk, spet tretji podpirajo le izdelke, ki upoštevajo najvišje proizvodne standarde. Znani pa so tudi primeri, ko so vlagatelji zahtevali, naj upravljavec vzajemnega sklada iz njega umakne delnice tobačnih korporacij.

Dobro se je zavedati, da se za visokimi donosi na eksotičnih trgih včasih skrivajo izkoriščanje ali celo otroško delo. Nadalje, nekatere korporacije svojih onesnažujočih proizvodenj ne ukinejo, ampak jih zgolj preselijo v države, kjer je okoljska zakonodaja bistveno bolj luknjičasta. Glede na empirične podatke vse več ljudi s svojimi investicijami ne želi podpirati proizvodnje alkohola, tobaka, orožja ali igralniških dejavnosti.