Kot kaže, se stečaju ne bo mogoče izogniti. Foto: MMC RTV SLO
Kot kaže, se stečaju ne bo mogoče izogniti. Foto: MMC RTV SLO
V Muri še brez dogovora

Kot je znano, so v petek glavna lastnika Mure NFD Holding, Sod, vodstvo in sindikat Mure ter predstavniki vlade sporočili, da se stečaju krovne družbe in večine družb v Murini skupin ne bo mogoče izogniti. Na današnjem sestanku, ki so se ga sicer udeležili predstavniki Mure, zainteresiranega vlagatelja iz Švice, ministrstva za delo in ljutomerskega zavoda za zaposlovanje, pa so stekli pogovori o možnosti uporabe ukrepov aktivne politike zaposlovanja. V Ljutomeru bi tako ob pripravljenosti investitorja, družbe Boxmark, lahko prezaposlili okoli 150 delavcev.

Trenutno je na čakanju sicer 143 delavcev, kot pa je pojasnil prokurist Mure Zdenko Podlesnik, je težava v tem, kako izvesti, da bi delavci enega delodajalca takoj prešli na drugega in da bi investitor takoj dobil sredstva, ki mu pripadajo. Tu so po besedah Podlesnika administrativne ovire še velike. "Računam, da se bo to spremenilo," je dodal.

Investitor postavil cilje, ministrstvo brez rešitev
Po Podlesnikovih besedah je investitor jasno postavil svoje cilje oziroma cilje nove proizvodnje, ki bi tukaj tekla, rešitev resornega ministrstva pa danes ni bilo na mizi. "Računam, da so manjkajoče podatke, kot so rekli, danes dobili in da bo že v torek poziv na nov sestanek ali pa morda predlog že kakšne rešitve," je povedal prvi mož Mure, omenil pa tudi "neke nove možnosti na ministrstvu za gospodarstvo".

Enake težave bodo tudi pri zaposlitvi preostalih delavcev iz ljutomerskega obrata v družbi Mura in partnerji, ker je tudi v tem primeru ta družba novi partner in gre za popolnoma enak model, dodaja Podlesnik.

Na vprašanje, ali še vztraja pri prisilni poravnavi Mure, ne pa pri stečaju, kot je bilo razumeti dogovor vseh vpletenih v petek, je Podlesnik sicer odgovoril pritrdilno.

V Muri še brez dogovora