Večina zaposlnih v Muri bo končala na zavodu za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Večina zaposlnih v Muri bo končala na zavodu za zaposlovanje. Foto: MMC RTV SLO
Mura
Za stečaj Mure se je zavzemala tudi vlada. Foto: MMC RTV SLO
Mura v stečaj?

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, so se udeleženci sestanka strinjali, da se "glede na stanje v Muri v večini družb - vključno s krovno družbo - ni mogoče izogniti stečaju".

Uprava družbe bo zato pospešila postopke ugotavljanja insolventnosti, saj oktobra ne bo več dovolj sredstev za izplačilo plač. "S pravočasno uvedbo vseh postopkov ugotavljanja insolventnosti se tudi zagotovi, da bodo lahko zaposleni, ki bi ostali brez plač, uveljavljali pravico do ustreznih socialnih transferjev, ki so na voljo v okviru politike ministrstva za delo, družino in socialne zadeve," še pravijo na gospodarskem ministrstvu.

Proizvodnjo nameravajo ohraniti v hčerinski družbi Mura in partnerji, v okviru katere bi lahko zagotovili od 1.000 do 1.100 delovnih mest. Ta družba namreč tekoče posluje pozitivno in je zdravo jedro, ki se ohranja, je dejal direktor SOD-a Tomaž Kuntarič. S stečajem bo upravljanje Mure prevzel stečajni upravitelj, Mura pa bo ostala 100-odstotni lastnik družbe Mura in partnerji. Naložba bo predmet stečajne mase in stečajni upravitelj jo bo v stečajnem postopku prodajal. Vodstvo Mure sicer še vedno razmišlja o postopku prisilne poravnave, a je verjetnost za njen uspeh majhna.

Delavcem "prijazen" stečaj
Če se stečaju Mure ni mogoče izogniti, je za sindikaliste bistveno, da bodo vsi postopki izvedeni čim hitreje, tako da bodo delavci, ki bodo pristali na zavodu za zaposlovanje, tam čim prej in od tam tudi prejemali nadomestila, predstavljeno odločitev o usodi Mure komentira Murin prvi sindikalist Drago Forjan.

Jedro podjetja bo z družbo Mura in partnerji zdaj ostalo, je ocenil Forjan in dodal, da lahko iz tega jedra tudi tisti, ki so vzporedno s sindikati podpirali kakšne druge variante rešitev in imajo zdaj prosto pot tudi kot popolni lastniki, pripeljejo v Muro program in ga takoj izvajajo. Imeli bodo stavbe, stroje in sposobno delovno silo. "Mogoče je to malo preoptimistično, a če bi bilo tako, bi mogoče zaposlili še več ljudi, kot jih je delalo zdaj," je dejal Forjan.

Danes so v Muri končali večino del, prihodnji teden bodo v obratu Mura in partnerji izdelali zadnje količine za Boss, potem pa bodo proizvodnjo za tega partnerja skoncentrirali v drugem obratu in nadaljevali delo, saj so pogodbe podpisane.

Sestanek s potencialnim investitorjem
Na četrtkovem sestanku so se tudi dogovorili, da se že v ponedeljek predstavniki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve skupaj z upravo Mure srečajo s potencialnim investitorjem, ki izraža pripravljenost, da bi v Ljutomeru prezaposlil okrog 150 delavcev in da skupaj ugotovijo, na kakšen način je to mogoče podpreti z aktivno politiko zaposlovanja.

Vsi udeleženci četrtkovega več ur trajajočega sestanka so bili po njem molčeči. Le prokurist Mure Zdenko Podlesnik je povedal, da je bil sestanek uspešen, z njim pa se je strinjal prvi mož Murinega sindikata Drago Forjan, ki je potrdil še, da so oblikovali končno odločitev glede Mure.

Mura ni plačilno nesposobna
Uprava Mure in nadzorni svet sta sicer v četrtek na podlagi revizijskega poročila potrdila, da Mura še ni plačilno nesposobna, kar pomeni, da zakonske podlage za stečaj ni, vendar ti podatki zajemajo le poslovanje do konca junija, kakšno je bilo stanje konec avgusta, pa bo znano čez deset dni.

Mura v stečaj?