Foto:
Foto:

Bruto domači proizvod v tekočih cenah je v tretjem četrtletju znašal 1.453 milijard tolarjev in bil za 7,1 % višji kot v tretjem četrtletju lani.

Manjša zaposlenost
Bruto nacionalni dohodek se je v tem obdobju povečal za 8,1 % (na 1.460 milijard tolarjev). Zaposlenost se je v tretjem četrtletju letos na letni ravni zmanjšala za 0,3 %, kar je še nekoliko več kot v drugem četrtletju letos (0,1 %). V sektorjih družb se je zmanjšala za pol odstotka, v sektorjih gospodinjstva in NPISG za 1,2 odstotka, v sektorju država pa se je povečala za 2,1 odstotka.

Vse pomembnejše domače trošenje
Domače trošenje še naprej postaja vse pomembnejše za gospodarsko rast, v tretjem četrtletju je k 2,3-odstotni rasti BDP-ja prispevalo 4,5 odstotne točke. Rast končnega trošenja ostaja tudi v tretjem četrtletju (2,9 %) na približno enaki ravni kot v prvih dveh četrtletjih. Pri tem so se izdatki gospodinjstev povečali za 3,2 %, izdatki države pa za 4,2 %. Bruto investicije so zabeležile 9,1-odstotno rast, k tej rasti je povečanje zalog prispevalo 4,2 odstotne točke.

Rast uvoza in izvoza
Razlika v dinamiki rasti izvoza in uvoza proizvodov ostaja v zadnjih dveh četrtletjih približno enaka, zato je bil negativni prispevek salda h gospodarski rasti v tretjem četrtletju podoben kot v drugem (2,2 odstotni točki v tretjem in 2,1 odstotne točke v drugem četrtletju). Izvoz se je povečal za 3,2 %; pri tem se je izvoz blaga povečal za 4,2 %, obseg izvoza storitev pa se je zmanjšal za 1,2 %. Uvoz proizvodov je porasel za 6,7 % (blago za 7,2 %, storitve pa za 4,2 %).

Skupna dodana vrednost je v obsegu porasla za 2,5 %. V osnovnih proizvodnih dejavnostih se je povečala za en odstotek, v storitvenih proizvodnih dejavnostih pa za 3,4 %.

Višje plače
Neto plača na zaposleno osebo v podjetjih in drugih organizacijah je oktobra v povprečju znašala 161.240 tolarjev. Povprečna neto plača je bila tako oktobra za 1,1 odstotka višja kot septembra in za 7,1 odstotka višja kot oktobra lani. Povprečna bruto plača pa je oktobra dosegla 257.171 tolarjev, kar je za 1,3 odstotka več kot mesec prej in za 7,2 odstotka več kot pred letom dni. Realno so se bruto plače oktobra glede na september zvišale za odstotek, glede na lanski oktober pa porasle za 2,3 odstotka.

V letošnjih prvih desetih mesecih so zaposleni v povprečju prejeli po 156.653 tolarjev neto plače, kar je za 7,8 odstotka več od povprečne plače v enakem lanskem obdobju. Povprečna bruto plača pa se je v omenjenem primerjalnem obdobju zvišala za 7,8 odstotka na 249.020 tolarjev.