Podjetje bo lahko dobilo od 100.000 do pet milijonov evrov posojila. Foto: EPA
Podjetje bo lahko dobilo od 100.000 do pet milijonov evrov posojila. Foto: EPA

Vrednost programa je 200 milijonov evrov, od tega bo SID banka prispevala 149 milijonov evrov, ministrstvo pa 51 milijonov evrov, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

SID banka je objavila dva razpisa. Pri prvem programu gre predvsem za naložbe, pri drugem pa za dolgoročni obratni kapital, ki ga veliko slovenskih podjetij v tem trenutku najbolj potrebuje, če želi povečati svojo proizvodnjo, predvsem za izvozne trge, je pojasnil predsednik uprave SID banke Sibil Svilan.

"Gre za t. i. potrpežljiva posojila, s katerimi želimo malim in srednjim podjetjem, ki imajo zdrava jedra, a iz preteklosti takšne ali drugačne finančne nahrbtnike, omogočiti, da se na zmeren rok prestrukturirajo," je dejal Počivalšek.

Takih podjetij je po njegovem mnenju zelo veliko, omenjena posojila, ki so po Svilanovih besedah zelo ugodna, pa bi jih lahko do konca leta 2018 koristilo približno 100. Njihove glavne prednosti so dolgoročno vračanje, ugodne obrestne mere in dolg moratorij.

Perspektivna podjetja se lahko prijavijo do 31. oktobra
Vloge bo SID banka začela prek svojega portala sprejemati 11. marca, razpis pa bo odprt do 31. oktobra 2018. Pogoj za pridobitev posojila je, da ima podjetje perspektiven poslovni model in je po izteku financiranja sposobno dosegati raven kapitalske ustreznosti ter dostopati do finančnih virov bank, je povedal Svilan.

Posamezno podjetje bo lahko dobilo od 100.000 do pet milijonov evrov od osem- do 12-letnega posojila. Ob tem bo deležno dolgega moratorija za odplačevanje glavnice, to je od štiri do šest let omiljenega zavarovanja, in zelo ugodne obrestne mere.

Ta se bo gibala okoli dveh ali treh odstotkov, morda tudi več, višina bo odvisna od kakovosti podjetja in predloženega programa, se pa bo lahko v času odplačevanja znižala.