V ACH-ju imajo nekaj mesecev več časa za dosego sporazuma o prestrukturiranju. Foto: BoBo
V ACH-ju imajo nekaj mesecev več časa za dosego sporazuma o prestrukturiranju. Foto: BoBo

Sodišče je postopek preventivnega prestrukturiranja začelo 20. marca, potem ko je predtem družba pridobila soglasje slabe banke (DUTB), ki ima 37,8 odstotka vseh finančnih terjatev do ACH-ja.

Po prvotnem sklepu bi se rok za dogovor o finančnem prestrukturiranju iztekel 20. avgusta letos, a je ACH-ju pod vodstvom Rasta Oderlapa uspelo pridobiti podporo glavnih upnikov za podaljšanje roka. V družbi so v sporočilu za javnost ob tem zapisali, da kljub podaljšanju še vedno želijo sporazum skleniti že do 20. avgusta.

V ACH-ju so pojasnili, da so od 20. marca naprej z bankami upnicami usklajevali vsebino neodvisnega pregleda poslovanja, od 6. junija naprej, potem ko je družba po večtedenskih pretresih le dobila novega direktorja, pa pospešeno izvajajo dejavnosti, povezane s prestrukturiranjem.

V tem času so izbrali pravne in dodatne finančne svetovalce, upnikom pa poslali osnutek okvirnih pogojev prestrukturiranja bančnega dolga. Ta dokument se zdaj usklajuje z vsemi finančnimi upniki.

Zaradi zapletenega usklajevanja z večjim številom upnikov v času poletnih dopustov pa po oceni ACH-ja obstaja tveganje, da jim sporazuma ne bo uspelo podpisati do 20. avgusta. Zato so predlagali podaljšanje roka za tri mesece. Ob tem Oderlap meni, da so vsebinsko vse bližje podpisu sporazuma o finančnem prestrukturiranju z vsemi bankami upnicami.