Adria Airways naj bi letos poslovala bolje kot v preteklih letih, še vedno pa ji grozi stečaj. Foto: BoBo
Adria Airways naj bi letos poslovala bolje kot v preteklih letih, še vedno pa ji grozi stečaj. Foto: BoBo

Po poročanju novinarja Radia Slovenija Milana Trobiča naj bi v Adrii Airways po neuradnih podatkih letos poslovali nekoliko bolj kot lani. Dosegli naj bi pozitivno ničlo, kar bi lahko pomenilo, da nova uprava dosega cilje, ki so si jih zastavili lani novembra ob dokapitalizaciji družbe v višini 50 milijonov evrov. Zaradi pomanjkanja uradnih informacij pa naj bi Adria kar polovico lanske dokapitalizacije porabila za tekoče poslovanje.

Delničarje ob tem zanima, kakšno je dejansko poslovanje Adrie. Če ne prej, bodo to najbrž izvedeli na skupščini delničarjev, ki bo konec tega meseca, pravi predsednik društva malih delničarjev MDS Rajko Stankovič.

Takrat naj bi bilo tudi jasneje, kaj se dogaja z napovedano prodajo večinskega deleža v Adrii. V medijih že nekaj časa krožijo informacije, da naj bi se za nakup zanimala nemška družba Intro Aviation, ki naj bi bila zgolj posrednik, končni kupec pa Air Berlin.

Morebitni kupec je sam uspešno prestal sanacijo in našel izhod iz podobne krize, kot jo preživlja Adria in bi ji zato s tem znanjem in skupnim nastopom lahko pomagal iz brezna težav.

Nad Adrio pa še vedno kot damoklejev meč visi postopek, ki ga je Evropska komisija začela lani novembra, ko je sprožila preiskavo, ali je bila Adria v preteklosti deležna neupravičene državne pomoči. Skupna vsota dokapitalizacij naj bi sicer znašala okrog 85 milijonov evrov.

Morebitna odločitev, da mora Adria sredstva vrniti, pa pomeni, da bo celoten postopek prodaje pod vprašajem. Nekateri menijo, da bi to pomenilo tudi stečaj naše edine letalske družbe Adrie Airways.