Bo slovenski letalski prevoznik zdržal pritisk slabega finančnega stanja? Foto: BoBo
Bo slovenski letalski prevoznik zdržal pritisk slabega finančnega stanja? Foto: BoBo
Zapletov pri gradnje predora Markovec ni konca

Adria bo dokapitalizirana, so na skupščini družbe sklenili delničarji, in hkrati dozdajšnjemu vodstvu niso podelili razrešnice.

Iz društva malih delničarjev (Društvo MDS) so sporočili, da bo izglasovana dokapitalizacija po napovedih predstavnika PDP-ja spremenjena, kar po njihovem mnenju pomeni, da se bodo delničarji na novi skupščini spet sešli septembra. Neuradno naj bi spremembo zahteval NLB.

Kaj (poleg lastne dokapitalizacije) želi NLB?
V društvu se zato sprašujejo, ali želi NLB "z izsiljevanjem doseči nižji znesek za vpis terjatev", in opozarjajo, da bo "ta isti NLB" državo prosil za že četrto dokapitalizacijo, "ki naj bi po zadnjih informacijah znašala kar 400 milijonov evrov".

V skladu z načrtom dokapitalizacije, ki so ga delničarji sicer potrdili, naj bi družbo dokapitalizirali v skladu s šestimi podtočkami načrta, ki vključujejo poenostavljeno zmanjšanje kapitala, povečanje kapitala s stvarnimi vložki in nato še denarnimi vložki.

Upravi brez razrešnice
Večinski lastnik Adrie je na skupščini še poudaril, da bo zahteval izredno revizijo poslovanja zadnjih pet let, zato ni podprl razrešnice. Nerazrešeni sta tako ostali tako nekdanja kot zdajšnja uprava družbe.

Prepričevali pet bank upnic
Spomnimo. Dokapitalizacija je v največji meri odvisna od bank, ki morajo privoliti v preoblikovanje terjatev v vrednosti 38,4 milijona evrov. Vodstvo Adrie Airways, ki se je znašla v hudih finančnih težavah, je bankam upnicam konec junija predstavilo načrt prestrukturiranja družbe.

Za Adrio je nujna dokapitalizacija, pogoja zanjo pa sta sodelovanje bank in rebalans državnega proračuna. Vlada je namreč odobrila 49,5 milijona evrov pomoči za prestrukturiranje, 500.000 evrov pa naj bi zagotovila 86-odstotna lastnica, državna Posebna družba za podjetniško svetovanje, a morajo predtem v preoblikovanje terjatev privoliti banke upnice.

Največja banka upnica Adrie je Nova Ljubljanska banka, ki naj bi po predlogu konvertirala terjatve v višini 27,67 milijona evrov. Sledijo Unicredit banka Slovenija s konverzijo terjatev v višini 2,5 milijona evrov, Hypo Alpe Adria Bank v višini 4,17 milijona evrov, Abanka Vipa v višini 3,36 milijona evrov in Gorenjska banka v višini 700.771 evrov.

Če ne bi bilo rešitve, bi bilo vsega konec že jutri
Glede na sklep skupščine se je Adria (vsaj za nekaj časa) izognila črnemu scenariju, s katerim je zaposlene po neuradnih informacijah že seznanilo vodstvo. Če skupščina ne bi izglasovala dokapitalizacije, naj bi podjetje že naslednji dan razglasilo plačilno nesposobnost, če v prihodnjem mesecu še vedno ne bi našli rešitve z bankami, pa bi sledil stečaj.

Zapletov pri gradnje predora Markovec ni konca