Pred izvedbo prodaje mora zeleno luč prižgati še kopica varuhov konkurence. Foto: BoBo
Pred izvedbo prodaje mora zeleno luč prižgati še kopica varuhov konkurence. Foto: BoBo

Kot so potrdili na agenciji za varstvo konkurence, agencija trenutno še nima nobenega stika z Agrokorjem ali katero izmed njegovih hčerinskih družb. Koncentracijo pa je treba agenciji priglasiti pred začetkom njenega izvrševanja, vendar najpozneje v 30 dneh od sklenitve pogodbe, objave javne ponudbe ali pridobitve kontrole. Po zakonu začne rok teči s prvim od teh dogodkov.

Rok priglasitve se izteče sredi julija
To pomeni, da se ta rok izteče najpozneje sredi julija, saj je Agrokor 14. junija s konzorcijem 12 delničarjev podpisal pogodbo za nakup 53-odstotnega deleža Mercatorja. Agrokor bo za delnico Mercatorja plačal 120 evrov, kar skupno pomeni 240 milijonov evrov.

Poznavalci: To je nenavadno
Po mnenju poznavalcev je nenavadno, da Agrokor še ni priglasil koncentracije, saj se na prevzem Mercatorja pripravlja več let. Poleg tega pa je priglasitev koncentracije oz. njena odobritev ključna za to, da bo dobil sredstva za nakup Mercatorja od partnerjev pri nakupu, Evropske banke za obnovo in razvoj ter skladov Blackstone in One Equity Partners.

Zorko: Mercator je vroča zgodba
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko upa, da se bodo vsi dogodki po pogodbi odvili tako, kot je dogovorjeno; če kdo izmed podpisnikov temu ne bo sledil, se lahko zgodi prekinitev pogodbe. Kot pravi Zorko, je Mercator bil in bo še naprej vroča zgodba. Zorko je še dejal, da bo denar od prodaje najbrž šel naravnost na račune bank upnic Pivovarne Laško. Skupina Laško ima manj kot četrtino delnic Mercatorja.

Agrokor bo, če se bo 53-odstotni delež Mercatorja prodal in bodo delnice vknjižene na njegov račun, najpozneje v treh delovnih dneh objavil prevzemno ponudbo. To pomeni, da bo moral za preostalih 47 odstotkov Mercatorja zbrati še približno 200 milijonov evrov.

V Agrokroju za komentarje niso bili dosegljivi.

Največji posamični lastnik Mercatorja je Pivovarna Union, sledijo NLB, ki ima 10,75 odstotka Mercatorja, Societe Generale - Splitska banka (10,17 odstotka), Pivovarna Laško, Unicredit Banka Slovenije (8,01 odstotka), NKBM (5,24 odstotka), Hypo Alpe Adria (4,40 odstotka), GB (3,80 odstotka), Prvi Faktor - faktoring Beograd (3,35 odstotka) in Radenska.