Predsednica vlade se je sešla s predsednikoma uprave Mercatorja in Pivovarne Laško. Foto: BoBo
Predsednica vlade se je sešla s predsednikoma uprave Mercatorja in Pivovarne Laško. Foto: BoBo
Prodaja Mercatorja še vedno vroče železo


V povezavi s sestankom Bratuškove s predsednikom uprave Mercatorja Tonijem Balažičem in predsednikom uprave Pivovarne Laško Dušanom Zorkom so se v njenem kabinetu odločili podati "dejanski in resnični vpogled". Zapisali so, da so uredniku oddaje Pogledi Slovenije Bojanu Travnu potrdili sestanek in v njem "jasno zapisali, da država ni več lastnik Mercatorja in ga sama ne prodaja".

"Tako na sestanku ni bilo govora o posameznih elementih prodaje, torej niti o kupcih, niti o ceni, kaj šele o odločitvi prodajalcev. Na sestanku smo govorili o problemih, s katerimi se srečujeta družbi Mercator in Pivovarna Laško zaradi njune velike zadolženosti, o odnosih z dobavitelji in potencialnih posledicah različnih scenarijev razvoja družb na njuno poslovanje, še posebej velikega števila zaposlenih ter usode povezanih družb. Z obema predsednikoma uprav je predsednica govorila skupaj zato, ker sta zaradi netransparentne prodaje Mercatorja leta 2005 družbi neločljivo povezani. Padec enega podjetja bi lahko pomenil tudi padec drugega. Na sestanku so se dotaknili tudi dviga DDV, pri čemer je predsednica apelirala na sogovornika, da od 1. julija 2013 dviga DDV ne prelijejo v končne cene ... Predsednica je na sestanku izrazila pričakovanja, da se bo v največji možni meri zaščitilo slovenske dobavitelje in zaposlene v obeh družbah," so sporočili iz kabineta.

Predsednica vlade bo gostja Odmevov z Rosvito Pesek. Ob 22. uri na 1. programu TVS.

Ob tem so nadaljevali, da je voditelj Uroš Slak v omenjeni oddaji ves čas "namigoval, da je predsednica vlade zamolčala sestanek, se nekaj dogovorila oziroma celo dala soglasje k prodaji Mercatorja". Znova so poudarili, da premierka v prodajo ni nikoli posegala, da pa je njena dolžnost, da je o tako pomembnem dogodku obveščena, zato se bo in se je sešla z obema predsednikoma uprav.
Za konec so premierkini predstavniki za stike z javnostjo zapisali še, da Bratuškova zavzema stališče, da mora prodaja vseh podjetij potekati v skladu s predpisi, pregledno, kjer sta pomembna najvišja ponujena cena in vstop strateškega partnerja.

Prodaja Mercatorja še vedno vroče železo