Agrokor se je znašel v dolgovih. Foto: BoBo
Agrokor se je znašel v dolgovih. Foto: BoBo
false
V Sberbanku informacij o posojilu ne komentirajo. Foto: EPA
Agrokor se je dogovoril o likvidnostnem posojilu

"Agrokor se je v zadnjih dveh tednih s Sberbankom dogovoril za posojilo v znesku 300 milijonov evrov, kar je dovolj za poplačilo obveznosti do dobaviteljev in države," je poročal hrvaški časopis Večernji list.
Novice o posojilu v Sberbanku niso ne potrdili ne zanikali. Je pa televizija N1 danes navedla neuradne informacije, da je Sberbank denar nakazal neposredno Agrokorjevim dobaviteljem, predvsem tistim, ki so dobavljali blago Konzumu. Po njihovem je to dokaz velikega nezaupanja Sberbanka do Agrokorja, ki tej banki dolguje že 1,3 milijarde evrov.

So se Rusi usedli na četrtino Mercatorja?
Medtem pa sta Agrokor in Agrokor Investments, ki je prav tako v lasti Ivice Todorića, spremenila lastništvo v Mercatorju. Agrokor je svoj delež v Mercatorju povečal z 59,47 na 69,57 odstotka, Agrokor Investments pa zmanjšal z 28,64 na 18,53 odstotka.

Vrednost posla je 40 milijonov evrov, ruski upniki pa naj bi ga zahtevali v zameno za novo posojilo. Po neuradnih informacijah spletnih Financ gre za zastavo za posojilo, ki ga bo Sberbank odobril Agrokorju za trenutno reševanje likvidnosti. S tem naj bi se Sberbank usedel na približno četrtino Mercatorja.

Todorić bo očitno moral prepustiti krmilo
Medtem pa Agrokor snuje načrt finančne sanacije, ki naj bi ga po nekaterih neuradnih informacijah upnikom moral predložiti do konca tega tedna. Hrvaški mediji špekulirajo, da bi Sberbank in ruska VTB banka, ta je poleg Sberbanka največja upnica, vstopili v lastništvo in upravljanje koncerna.

Med številnimi možnostmi za razplet krize omenjajo možnost, da bo Sberbank kupil Agrokor za eno kuno, izplačal upnike, vključno z imetniki obveznic PIK (Payment in Kind), ter prevzel 80 odstotkov koncerna. Zdajšnjemu lastniku Todoriću bi tako ostalo le še 20 odstotkov in položaj v nadzornem svetu Agrokorja.

Poplačilo obveznic PIK, z njimi je Todorić financiral prevzem Mercatorja, je po pisanju spletnih Financ tudi ključna težava vodstva in lastnikov Agrokorja. Do marca prihodnje leto morajo za ta namen nabrati 535 milijonov evrov, kar pa bo ob trenutni krvni sliki podjetja zelo težko. Tu pa imajo še eno težavo. Konzorcij bank, pri katerem je Agrokorju novembra lani uspelo refinancirati za 840 milijonov evrov dolga, zahteva, da morajo Hrvati PIK-obveznice refinancirati do marca 2018. Če jim to ne uspe, bi morali 840 milijonov evrov vrniti takoj.

Nekateri scenariji predvidevajo tudi prodajo podjetij iz koncerna, vključno z Mercatorjem. Že pred meseci se je omenjalo, da Agrokor prodaja družbo Jamnica, zanjo pa naj bi se zanimala Coca Cola, a je po pisanju Financ ponudila prenizko ceno.

Ker je Agrokor prevelik, da bi pustili, da se zruši, v pogovorih za sanacijo sodelujejo tudi drugi upniki. Še en Agrokorjev upnik, nemški Deutsche Bank, je neuradno pripravljen sofinancirati reševanje največjega koncerna, če družina Todorić ne bo več imela odločilnega vpliva. Pomoč ponuja tudi hrvaška Podravka, ki ji je v interesu, da Konzum in Mercator obdržita tržni položaj.

Medtem je Moody's danes potrdil svojo februarsko oceno B3 in negativne obete za Agrokor, a je objavil tudi dodatna opozorila, povezana predvsem z obveznicami PIK. Omenjena ocena Agrokor uvršča med t. i. naložbene "smeti" oz. v naložbe z visoko stopnjo tveganja. Januarja je Moody's Agrokorju že znižal bonitetno oceno z B2 na B3.

Ogromen zaposlovalec
Agrokor ima na Hrvaškem in v regiji približno 60 podjetij, vključno s slovenskim trgovcem Mercatorjem. Približno 80 odstotkov njegovega poslovanja predstavlja maloprodaja, na proizvodnjo živil odpade približno 17 odstotkov. Zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.

Po razkritju Agrokorjevih težav zaradi prezadolženosti so iz hrvaške družbe sporočili, da skupaj s partnerji analizirajo vse možnosti za stabilizacijo poslovanja, pri čemer imajo "popolno podporo vlagateljev, ki dejavno sodelujejo v teh postopkih". Ob tem so še zagotovili, da bodo javnost o rezultatih pravočasno obvestili.

Hrvaška vlada je ta teden sporočila, da Agrokorja ne namerava reševati z javnim denarjem, od vodstva podjetja pa pričakuje modre poteze. Agrokor naj bi bil Hrvaški sicer dolžan okoli 800 milijonov evrov davkov, kar pa je v sredo zavrnil finančni minister Zdravko Marić, danes pa še Agrokor.

Agrokor se je dogovoril o likvidnostnem posojilu