Agrokor naj bi za sredino aprila načrtoval dokončanje pogajanj s Pivovarno Laško, za konec aprila pa že objavo za prevzem Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Agrokor naj bi za sredino aprila načrtoval dokončanje pogajanj s Pivovarno Laško, za konec aprila pa že objavo za prevzem Mercatorja. Foto: MMC RTV SLO
Mercator
Mercatorjeve nepremičnine so ocenjene na 1,7 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO
Mercator pred sovražnim prevzemom?

Agrokor naj bi se po pisanju časopisa Dnevnik najprej nameraval odzvati na poziv za javno zbiranje pisnih zavezujočih ponudb Skupine Pivovarna Laško za prodajo 23,3 odstotka Mercatorja. Sredi aprila načrtujejo, da bi z Laškim sklenili pogajanja za odkup deleža, za 30. april pa naj bi načrtovali objavo javne ponudbe za prevzem Mercatorja. Cilj Agrokorja naj bi bil namreč pridobiti vsaj 50-odstotni delež.

Časopis je že pred enim letom razkril "podporno pismo", ki so ga iz avstrijske izpostave Unicredita in Zagrebačke banke, ki sodi v skupino Unicredit, poslali lastniku in predsedniku Skupine Agrokor Ivici Todoroviću. Unicredit namerava podpreti Agrocor tako, da mu bo zagotovil kreditni aranžma, ki ga bo dodal k Agrokorjevim lastnim sredstvom za nakup 100-odstotnega deleža Mercatorja.

Prevzem naj bi financiral tudi EBRD
Priprave na prevzem Mercatorja naj bi kot finančni svetovalec vodil JP Morgan, v Sloveniji pa naj bi najeli odvetniško pisarno Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji. Agrokor naj bi se za soinvestitorstvo dogovarjal tudi z Evropsko banko za obnovo in razvoj, ki je že 8,3-odstotna lastnica Agrokorja. EBRD naj bi bil v prevzem Mercatorja vložil od 50 do 100 milijonov evrov, prevzemnik pa bi moral za Mercator odšteti od 600 do 750 milijonov evrov.

Agrokor naj bi zaradi sinergijskih učinkov kupnino dobil povrnjeno razmeroma hitro, tudi na račun slovenskih dobaviteljev in Mercatorjevih zaposlenih. Ocenjujejo namreč, da bi lahko samo pri nabavi in logistiki z združevanjem nabav pri obstoječih proizvodnih podjetjih Skupine Agrokor in pri njegovih obstoječih dobaviteljih na letni ravni prihranili 120 milijonov evrov. Načrt pa naj bi predvideval tudi, da bi odpustili od pet do deset odstotkov zaposlenih, med drugim še odprodajo večine Mercatorjevih sredstev na Hrvaškem, kjer je Agrokor lastnik največje trgovske verige Konzum.

S prevzemom bi Agrokor prišel tudi do Mercatorjevih nepremičnin
Prevzem naj bi se financiral tudi prek Mercatorjevih nepremičnin, ki naj bi bile ocenjene na več kot 1,7 milijarde evrov. Mercator je namreč že napovedal monetizacijo nepremičnin, s tem pa bi Agrokor dobil priložnost za poplačilo posojil, pa tudi za sanacijo svojega finančnega položaja.

Zadnje poteze Pivovarne Laško so namero Agrokorja še olajšale, saj je Laško že začelo pogajanja s skladom Mid Europa Partners, za katerega se je pričakovalo, da bo najprej odkupil 25 odstotkov Mercatorja, nato pa objavil prevzem in odkupil tudi deleže v lasti bank in drugih lastnikov. A so nadzorniki Pivovarne Laško v začetku meseca odločili za konkurenčni prodajni postopek in objavo javnega poziva za prodajo deleža Mercartorja.

Mercator pred sovražnim prevzemom?