Za nakup 48 odstotkov Mercatorja se je na začetku zanimalo 10-15 družb. Foto: MMC RTV SLO
Za nakup 48 odstotkov Mercatorja se je na začetku zanimalo 10-15 družb. Foto: MMC RTV SLO

Družba Agrokor ali z njo povezane družbe ne sodelujejo v postopku nakupa delnic Mercatorja, so odločno zatrdili v podjetju in s tem zavrnili vse namige.

Kot je znano, so družbe Infond Holding, ki je prek povezanih podjetij v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota in je največja lastnica Pivovarne Laško, ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska 6. decembra lani objavile poziv za javno zbiranje pisnih ponudb za nakup skupno 1.820.141 delnic Mercatorja oz. nekaj več kot 48 odstotkov Mercatorja. Pozneje so Laščani sporočili, da so pripravljeni prodati tudi manjši delež Mercatorja, ne le celotnega svežnja delnic.

Sprva naj bi se za nakup Mercatorja zanimalo med 10 in 15 družb, nezavezujoče ponudbe pa naj bi oddali srbska Delta, družbe v lasti slovenskega poslovneža Igorja Laha in pet večjih tujih skladov zasebnega kapitala s sedežem v Londonu, New Yorku ter Bostonu. Šlo naj bi za družbe CVC Capital, Bain Capital, Blackstone Group, Bridgepoint in BC partners. V zadnjem času se v časnikih kot resen kupec pojavlja hrvaška družba Orbico, katere lastnik je Branko Roglić.

Todorić naj bi imel dovolj Šrotovega izsiljevanja
Kot je poročal časnik Finance, se je o prodaji četrtine Mercatorja, ki je posredni v lasti prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, razširila govorica, da bo Šrot pogodbo s hrvaškima kupcema Orbicom in/ali Agrokorjem podpisal še ta teden, čeprav je Todorić že aprila napovedal, da ga nakup Mercatorja ne zanima (več).

Prvi mož Agrokorja naj bi imel dovolj tega, da prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot z Mercatorjem izsiljuje slovensko politiko, obenem pa je prepričan tudi, da bo Mercator na koncu kupila Kapitalska družba.

T. K.