Na Stepišnikovem ministrstvu verjamejo, da je podjetje vredno reševati. Foto: Thinkstock
Na Stepišnikovem ministrstvu verjamejo, da je podjetje vredno reševati. Foto: Thinkstock

Podjetje je za državno pomoč za reševanje v obliki kratkoročnega posojila za čas priprave programa prestrukturiranja zaprosilo konec junija, zdaj pa mu ga je vlada tudi odobrila. Družba po mnenju vlade namreč močno ogroža nevarnost stečaja, ki bi imel za Podravsko regijo negativne gospodarsko-socialne posledice.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj, ki ga vodi Stanko Stepišnik, so tako ugotovili, da v družbi obstajajo zdrava proizvodna jedra, ki jih je smiselno prestrukturirati in ohraniti, posledično pa je podjetje dobilo tudi državno pomoč.

Naložbe, požar in slabo vreme podjetju nakopali težave
V Agrorušah proizvajajo in prodajajo gnojila, substrate, sredstva za varstvo rastlin in semen, v likvidnostnih težavah pa se je podjetje znašlo na začetku letošnjega leta. Aprila je bil zato že sprožen tudi postopek prisilne poravnave. Začetek podjetja sicer sega v čase Tovarne dušika Ruše, leta 2002 pa ga je prevzel Veselin Djurovič, ki za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv, a je odgovore obljubil za petek.

S spletne strani Ajpesa je sicer razvidno, da vodstvo podjetja z okoli 50 zaposlenimi med vzroki za finančne težave navaja 2,5 milijona evrov visoka vlaganja v posodobitev proizvodnje ter požar iz leta 2011 in s tem povezano sanacijo skladišča. Svoje je dodalo še slabo vreme, ki je povzročilo manjšo prodajo gnojil in pesticidov.

Ločitveni upniki so prijavili za 5,4 milijona evrov terjatev, navadnim pa vodstvo družbe obljublja polovično poplačilo v štirih letih. Ti so se sredi septembra z večino glasov izrekli v korist prisilne poravnave, zato jo je mariborsko sodišče na začetku oktobra tudi potrdilo. Sicer pa je podjetje lani ustvarilo za skoraj tri milijone evrov čiste izgube.