Mojca Lukančič je Aha Muri izprosila pet delovnih dni odloga. Foto: BoBo
Mojca Lukančič je Aha Muri izprosila pet delovnih dni odloga. Foto: BoBo
Lastniki Aha Mure so pred tedni zagotavljali, da bodo pridobili vlagatelje za poplačilo dolgov. Foto: BoBo
Mura Aha ima še teden, da se reši stečaja

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti se je nadaljeval narok za uvedbo stečaja Aha Mure, ki so ga na predlog in prošnjo solastnice omenjenega podjetja Mojce Lukančič pred tremi tedni preložili. Po poročanju Radia Slovenija je tedaj Lukančičeva kot pravna zastopnica na sodišče prinesla pismo o nameri poslovnega partnerja za poplačilo dolgov celotne skupine podjetij Aha in zagotavljala, da stečaj, ki ga je za Aha Muro že februarja predlagala davčna uprava, ne bo potreben.

Sodnik Franc Granfol je na naroku ugotovil, da je Davčna uprava Slovenije povsem upravičeno vložila predlog za stečaj družbe, in potrdil tudi dejstvo, da je podjetje insolventno ter da ima torej vse pogoje za stečaj. A je solastnica podjetja, ki ga zastopa tudi kot pravnica, prosila še za pet delovnih dni, v katerih naj bi poplačala zdaj že več kot 6 milijonov evrov dolga za poravnavo prispevkov delavcev.

Ob soglasju državnega tožilca in predstavnice Dursa je sodnik odločil, da bo namesto prihodnjo sredo izdal sklep o uvedbi stečaja za prihodnji petek, če do poldneva Durs ne bo umaknil predloga zanj, je za Radio Slovenija poročala Lidija Kosi.

70 milijonov do naslednjega petka
Dopisnik TV Slovenija Boštjan Rous je pojasnil, da je sodnik odlog odobril na podlagi dodatne obljube Lukančičeve in pisma o nameri, po katerem naj bi investitorji iz Nemčije do konca naslednjega tedna zagotovili 70 milijonov evrov sredstev, s katerimi bi ne samo poplačali dolg do Davčne uprave, ampak tudi do druge upnice Nove Ljubljanske banke in ob tem zagotovili še obratna sredstva za poslovanje podjetij skupine Aha.

Aha Mura ima danes okrog 1.200 zaposlenih, ki so v četrtek dobili plačo, a tudi tokrat brez plačanih prispevkov za socialno varstvo.

Na pomoč države ne more računati
Tudi zato so delavci na trnih, saj še niso pozabili, kako je bilo ob stečaju leta 2009. Nemalo njihovih kolegov, okoli 500, je še danes brezposelnih, predvsem tisti, ki so težje zaposljivi, zato zanje ni ravno veliko upanja. Kot je ob nedavnem obisku Prekmurja povedal gospodarski minister v odhodu Metod Dragonja, Aha Mura tudi na pomoč države ne more več računati.

"Mislim, da smo jasno povedali, da država nima več instrumentov. Položaj morajo rešiti lastniki," je povedal Dragonja. Navsezadnje so prav oni dobili državni denar.

Mura Aha ima še teden, da se reši stečaja