O začetku stečaja Aha Mure se bo odločalo 16. maja. Foto: MMC RTV SLO
O začetku stečaja Aha Mure se bo odločalo 16. maja. Foto: MMC RTV SLO
Mura še ne gre v stečaj

Solastnica Aha Mure Mojca Lukančič se je namreč zavezala, da bodo nemški vlagatelji vse dolgove skupine Aha poravnali do 15. maja. "Stanja z bankami in Dursom so usklajena na dan 22. aprila, sredstva so odobrena, projekt je v fazi izvedbe, vendar je realizacija kompleksna, ker so bile potrebne številne uskladitve stanj z bankami, zato nismo uspeli do konca marca, kot smo načrtovali," je pojasnila Lukančič.

Z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo so se dogovorili o vračilu denarja za delavce, za katere so dobili subvencijo, a so jih odpustili, je pojasnila. Pogodbo o obročnem odplačilu so podpisali pred desetimi dnevi.

Lukančič je na sodišču nastopala kot pooblaščenka Aha Mure. Pred začetkom naroka je predstavila projekt za poplačilo dolgov bankam in Dursu, sodniku Francu Granfolu je predala pismo o nameri nemškega investicijskega sklada Peacock AG ter predlagala odlog naroka. Bila bi škoda, če bi se stečaj začel v tej fazi, meni Lukančič.

Pristala tudi državna pravobranilka
Državna pravobranilka Katja Toth, ki je zastopala Durs, je zahtevala nekaj pojasnil o skladu in resničnosti navedb, a se je z odlogom strinjala, potem ko je Lukančič privolila, da umakne podrejeno zahtevo za odložitev odločanja o uvedbi stečajnega postopka, kar je zahtevala ob ugovoru na predlog za začetek stečajnega postopka.

Lukančič je med drugim povedala, da ne razume nagajanj, ker da jim pri projektu številni mečejo polena pod noge, vse, kar delajo v Aha Muri, pa je "dobro za Muro, Mursko Soboto in Slovenijo".

Durs je predlog za uvedbo stečaja Aha Mure na soboško okrožno sodišče vložil na začetku februarja, saj naj bi davčni upravi družba dolgovala okoli štiri milijone evrov. Lukančič sicer že od konca lanskega leta pravi, da je našla nemškega partnerja, ki bo poplačal obveznosti do bank in zagotovil obratni kapital za celotno skupino v vrednosti 60 milijonov evrov.

Durs predloga za uvedbo stečaja ni umaknil, čeprav so bili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mnenja, da je "treba do konca finančnega prestrukturiranja zamrzniti stečajna opravila Aha Mure", ker so pogajanja o odkupu terjatev od bank v sklepni etapi. Z uspešno izvedbo tega refinanciranja obveznosti bodo namreč zagotovljene razmere, da bi lahko v prihodnje Aha Mura delovala v predvidenem obsegu poslovanja s 1.150 zaposlenimi.

Mura še ne gre v stečaj