Fructal naj bi dobro posloval. Foto:
Fructal naj bi dobro posloval. Foto:
Kdo bo kupil Fructal
Država prodaja številna podjetja

Takoj po objavi informacije, da Pivovarna Laško prodaja Fructal, nekdaj ponos ajdovskega gospodarstva, so se na občini Ajdovščina začeli pogovarjati o tem, kakšne so možnosti za to, da bi podjetje odkupili domači podjetniki in občani. Da bi pridobili več informacij, so predstavniki občine s Poljšakom že obiskali sedanje lastnike Fructala in se z njimi pogovarjali o možnostih nakupa.

V ajdovski družbi Fructal so se zato sešli predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko, Fructala Drago Kavšek in ajdovski župan Marjan Poljšak s svetovalcem za gospodarstvo Petrom Velikonjo.

Kavšek: Želimo dobiti partnerja, ki bo imel vizijo
Po končanem sestanku Zorko ni želel dajati izjav, Kavšek pa je povedal, da so se z županom in njegovim svetovalcem pogovarjali predvsem o možnostih odkupa, predstavili pa so mu tudi trenutno poslovanje družbe. "Spregovorili smo predvsem o tem, da se je začel proces iskanja strateškega partnerja za Fructal. Želimo dobiti partnerja, ki bo imel vizijo, naša naloga pa je, da predvsem dobro delamo," je dejal Kavšek.

Zgovornejši je bil Poljšak, ki je potrdil, da na občini razmišljajo o ustanovitvi konzorcija, ki naj bi ga sestavljali domači podjetniki, zaposleni in nekdanji zaposleni v Fructalu ter preostali občani. V ta namen je ajdovska občina v svojem letošnjem proračunu že rezervirala 30.000 evrov, s katerimi naj bi pokrili stroške ob ustanovitvi konzorcija ter se prijavili na razpis Pivovarne Laško za nakup družbe Fructal.

Poljšak proti tujim lastnikom
Če domačemu konzorciju ne bi uspelo kupiti Fructala, si župan Poljšak želi, da bi ajdovsko podjetje dobilo slovenskega lastnika. Poznani so mu interesi nekaterih italijanskih in nemških koncernov po nakupu, vendar jim odločno nasprotuje. "Ob nakupu Fructala leta 2001 je Pivovarna Union zanj plačala 25,26 milijonov evrov, zdaj pa želi zanj dobiti skoraj še enkrat več," je zatrdil Poljšak.

"O poslovanju pa nismo govorili prav veliko, več o tem vam lahko pove direktor," je še dodal. Kljub vsemu pa je povedal, da Fructal dobro posluje in da je v lanskem poslovnem letu ustvaril dobiček.

Kdo bo kupil Fructal
Država prodaja številna podjetja