Eden izmed izdelkov podjetja Akrapovič iz Ivančne Gorice. Foto: Akrapovič
Eden izmed izdelkov podjetja Akrapovič iz Ivančne Gorice. Foto: Akrapovič

Direktor ivančnogoriškega podjetja Matej Akrapovič je napovedal izboljšanje tudi na letni ravni. Na koncu leta pričakuje 90 milijonov evrov prodaje in glede na lani njeno približno 15-odsotno rast, čisti dobiček pa naj bi ostal na devetmesečni ravni. Dodal je, da navedeno rast pripisujejo krepitvi svetovnega motociklističnega trga in ustalitvi ter delovanju v polni zmogljivosti po lanski selitvi proizvodnje v Črnomelj.
Skupaj z novim logističnim centrom imajo tam na razpolago 23.000 kvadratnih metrov, kar naj bi pri zdajšnjem razvojnem ritmu zadostovalo za približno pet let. Tam je bilo ob polletju zaposlenih 650 ljudi, letos pa so jih zaposlili približno 50.

V Črnomlju so lani na novo zaposlili 250 delavcev s širšega belokranjskega območja, do konca leta pa naj bi v Beli krajini še zaposlovali.

Letos 20 novih zaposlitev
Družba, ki je na ravni skupine v devetmesečju zaposlovala 910 ljudi, je po selitvi proizvodnje v Črnomelj v Ivančni Gorici ohranila upravo, livarno, orodjarno in razvojni ter predproizvodni oddelek. Število zaposlenih pa so na ravni skupine v prvih devetih mesecih letos povečali za 20.

V Črnomlju nameravajo število zaposlenih postopoma še krepiti. V Ivančni Gorici, kjer imajo zaposlenih približno tretjino ljudi in zaposlujejo predvsem v razvoju in raziskavah ter nekaj še v prodaji, pa so za letos načrtovali deset novih zaposlitev. Tam naj bi tudi, predvidoma prihodnje leto, začeli graditi novo testno središče in pozneje še novo upravno stavbo.

Ob zdajšnji rasti naj bi v Beli krajini do konca desetletja zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1.000.

Izdelava izpušnih sistemov
Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno od 70 do 75 odstotki sodijo motociklistični izpušni sistemi, njihov avtosegment, ki se stalno krepi, pa dosega od 25 do 30 odstotkov prodaje.

V Sloveniji le odstotek prodaje
Največ prodajo na trgih Evropske unije, v Nemčiji, Franciji in Italiji, njihova prodaja se krepi tudi v ZDA - ki so njihova po prodaji najuspešnejša država - in na Kitajskem. V Sloveniji prodajo manj kot odstotek izdelkov, je še povedal Akrapovič.