Pavao Vujnovac. Foto: Željko Hladika/Pixsell/Bobo
Pavao Vujnovac. Foto: Željko Hladika/Pixsell/Bobo

Ali bosta trgovca Mercator in najverjetneje tudi Tuš postala last hrvaškega poslovneža Pavaa Vujnovca, ki naj bi do večinskega deleža lastnice Mercatorja Fortenove prišel z nižjim vložkom, kot je pred devetimi leti za Mercator plačal Agrokor, ki ga je obvladoval Ivica Todorić?

Sorodna novica Nova lastniška struktura Fortenove naj bi bila brez sankcioniranih ruskih bank Sberbanka in VTB-ja

Malteška družba Open Pass, ki je v lasti Pavla Vujnovca in ima okoli 28-odstotni delež Fortenove, je konec novembra, kot so poročali hrvaški mediji, najavila, da je pripravljena oblikovati novo lastniško strukturo Fortenove brez sankcioniranih ruskih bank Sberbank in VTB, ki imata 49,9-odstotni delež Fortenove.

Deleža ruskih bank naj bi odkupili za 660 milijonov evrov, 500 milijonov evrov bi kupci plačali ob sklenitvi posla, preostanek zneska pa bi bil vezan na doseganje pogodbeno določenih finančnih ciljev Fortenova grupe. Preostali delničarji, ki imajo trenutno v lasti okoli 22 odstotkov, bi lahko sodelovali pri odkupu deleža ruskih bank ali izstopili iz lastniške strukture. Open Pass pa naj bi po potrebi zagotovil izplačilo celotnega dogovorjenega zneska.

Portal Index je v četrtek opozoril, da bi Vujnovac s tem pridobil večinski delež Fortenove za manjši znesek, kot je Agrokor pred devetimi leti sklenil posel stoletja, ko je za nekaj več kot pol milijarde kupil Mercator. Agrokor je po navajanju Indexa za Mercator skupaj dal 550 milijonov evrov, od tega 325 milijonov delničarjem, 200 milijonov pa neposredno Mercatorju, s čimer se je zmanjšal njegov delež dolga do bank.

Vujnovac bi lahko pridobil celotno lastništvo Fortenove

Vujnovac bi najverjetneje, po pridobitvi večinskega deleža v Fortenovi, kasneje odkupil deleže preostalih delničarjev.

"Največje število delnic, 54 odstotkov, bo neposredno končalo v rokah enega človeka. V večini primerov, če se pred tem ni sklenil neki partnerski dogovor, se večina preostalih delničarjev želi rešiti svojih delnic, ker ne bodo imeli nobenega vpliva. Če se ni dogovoril s svojimi prejšnjimi partnerji, potem bo večina sedanjih delničarjev prodala svoje delnice družbam Pavla Vujnovca," je scenarij menjave lastniške strukture Fortenove za hrvaški N1 komentiral predsednik hrvaškega društva ekonomistov in profesor na zagrebški ekonomski fakulteti Ljubo Jurčić.

Maloprodajno mrežo skupine Fortenova, kot navaja Index, trenutno sestavlja okoli 2400 prodajnih mest Mercatorja in Konzuma s skupno 39.000 zaposlenimi, ki delujejo na petih trgih v regiji s 17,5 milijona prebivalci. V sklopu Fortenove delujejo tudi družbe Pik Vrbovec, Jamnica, Zvijezda, Belje in številna druga podjetja.

Pavao Vujnovac. Foto: Željko Hladika/Pixsell/Bobo
Pavao Vujnovac. Foto: Željko Hladika/Pixsell/Bobo

Skupina ENNA z več prihodki kot Fortenova

Vujnovac, kot navaja hrvaški Tportal, bi s prevzemom Fortenove obvladoval dve največji hrvaški gospodarski družbi po prihodkih. Vujnovac namreč prek holdinga Energia naturalis (ENNA) upravlja 20 različnih družb, ki se ukvarjajo z nabavo in veleprodajo plina, logistiko, železniškim tovornim prevozom, predelavo sadja in zelenjave … Vujnovac ima tudi večinski delež v Luki Ploče in je tudi solastnik družbe Pevex, upravlja tehnične trgovine Pevec.

ENNA je imela lani, kot navaja Tportal, osem milijard evrov prihodkov, Fortneova pa 5,4.
Vujnovac je vodenje skupine ENNA letos prepustil nekdanjemu direktorju Geoplina in Luke Koper Boštjanu Napastu, sam pa se je preselil med nadzornike.