Madžarsko-ameriški sklad Indotek se zanima za nakup 44-odstotnega deleža Sberbank v skupini Fortenova, pod katero spada tudi Mercator. Foto: BoBo
Madžarsko-ameriški sklad Indotek se zanima za nakup 44-odstotnega deleža Sberbank v skupini Fortenova, pod katero spada tudi Mercator. Foto: BoBo

Postopek preverjanja zanimanja potencialnih vlagateljev je Fortenova sprožila konec aprila, ker ji prisotnost sankcioniranih delničarjev v lastniški strukturi otežuje poslovanje.

V dokumentu, ki ga je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pridobila zagrebška televizija N1, uprava Fortenove poziva delničarje, naj se aktivno vključijo in pripravijo načrt za rešitev družbe. Težavo ji predstavljata dve ključni okoliščini – rusko solastništvo in neugoden dolg iz izdane obveznice v višini več kot ene milijarde evrov.

Vodstvo Fortenove, ki je med drugim lastnica Mercatorja, se želi po teh navedbah izogniti nemožnosti poplačila tistih obveznic, ki jih obvladuje ameriški sklad HPS. Če do njihove zapadlosti letos jeseni ne bodo našli druge rešitve, bo ta v imenu neplačanega dolga prevzel skupino Fortenova, poroča N1.

V takšnem položaju se je Fortenova znašla, ker je v 50-odstotni ruski lasti, torej s sankcioniranimi delničarji, podedovanimi iz postopka poravnave Agrokorjevih upnikov. Sklad HPS je vstopil v času, ko skupine ni želel financirati nihče drug, brez ugodnejšega refinanciranja pa so bili obeti slabi.

Rešitev so videli v prodaji družbe MidCo in z njo vsega, kar se razume pod imenom Fortenova. Z novimi lastniki namreč MidCo ne bi več imel težav zaradi sankcij. Kupnino bi razdelili med delničarje, del, ki bi pripadel sankcioniranima ruskima bankama, pa bi ostal na posebnem zamrznjenem bančnem računu.

Skupaj 49,9-odstotni lastnici skupine Fortenova sta ruski banki Sberbank in VTB, za kateri veljajo mednarodne sankcije. Čeprav Fortenova sama ni pod sankcijami, to bistveno otežuje njeno poslovanje in negativno vpliva na vrednost podjetja za vse deležnike. Predvsem pa onemogoča doseganje vzdržne in učinkovite kapitalske strukture, so konec aprila ob sprožitvi mednarodnega postopka preverjanja zanimanja potencialnih vlagateljev za nakup opozorili v Fortenovi.

Čeprav v pismu ni izrecno zapisano, je iz njega razbrati poziv neruskim solastnikom, da sami zberejo sredstva in kupijo MidCo, še navaja N1. Razplet zgodbe naj bi bil znan čez dva tedna.