Države dobre novice o rasti BDP-ja jemljejo z veliko mero optimizma. Foto: EPA
Države dobre novice o rasti BDP-ja jemljejo z veliko mero optimizma. Foto: EPA
Nouriel Roubini
Nouriel Roubini je eden redkih ekonomistov, ki je napovedal gospodarsko in finančno krizo. Mu gre verjeti tudi pri zdajšnjih napovedih? Foto: EPA

Prvi sta novico o bližajočem se koncu gospodarske krize sporočili Francija in Nemčija. V obeh državah so namreč za drugo četrtletje letošnjega leta pričakovali nov padec BDP-ja, na presenečenje vseh pa so tako v Franciji kot v Nemčiji ugotovili 0,3-odstotno rast.

Iz Nemčjie so zdaj sporočili, da so k rasti BDP-ja najbolj pripomogla zasebna poraba, naložbe v gradbeništvu in izdatki države. Kljub temu je nemško gospodarstvo še vedno v slabšem položaju kot pred letom dni.

Spodbudne novice iz Nemčije, Francije, Japonske, Rusije, Velike Britanije
Teden dni po spodbudnih novicah iz Nemčije in Francije so tudi na Japonskem objavili, da so v tretjem četrtletju zaznamovali nekaj manj kot odstotno rast BDP-ja. V Rusiji pa se je obseg BDP-ja julija v primerjavi z mesecem prej povečal za 0,5 odstotka. Namestnik ruskega ministra za finance Andrej Klepač je dejal, da lahko s precejšnjo gotovostjo rečemo, da je recesija v glavnem mimo in da je gospodarstvo na poti okrevanja.

Da je recesija mimo, dajejo slutiti tudi podatki o zaupanju med britanskimi poslovneži. Indeks zaupanja poslovnežev se je namreč konec junija dvignil na 4,8 odstotka. Marca je na primer znašal -28,2 odstotka.

Ekonomisti: Kriza bo imela obliko črke W
Vendar pa je ob vseh spodbudnih napovedih potrebna previdnost. Ugledni ekonomist, ki je med prvimi napovedal gospodarsko krizo, Nouriel Roubini, je napovedal, da bo gospodarska rast spet padla. Sam meni, da bomo doživeli potek krize v obliki črke W in da obstaja veliko tveganje, da je bil letošnji padec rasti le prvi v vrsti, okrevanju pa bo sledilo novo dno. Tega napoveduje za drugo polovico letošnjega leta. Sledilo naj bi nekaj let izjemno nizke rasti.

Da bo imela kriza obliko črke W, je napovedal tudi slovenski ekonomist Veljko Bole. Dodal je, da se bo dolgoročnejše okrevanje začelo še na nižjih ravneh. Sam pričakuje, da se bo gospodarstvo na območju evra dvignilo na raven iz prvega lanskega četrtletja šele v drugem četrtletju leta 2012. Dolgoročna rast bo po predvidevanjih Boletovega kolega Janeza Prašnikarja zelo počasna.