Po poti navzdol je, za nemško in francosko gospodarstvo, očitno nastopila pot navzgor. Foto: EPA
Po poti navzdol je, za nemško in francosko gospodarstvo, očitno nastopila pot navzgor. Foto: EPA
Rast nemškega gospodarstva je spodbudna novica za vso Evropo in tudi za Slovenijo. Foto: EPA

Nemški bruto domači proizvod (BDP) je v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi s trimesečjem prej nepričakovano dosegel 0,3-odstotno rast, kažejo danes objavljeni podatki nemškega zveznega statističnega urada. Analitiki so sicer pričakovali 0,2-odstotno zmanjšanje BDP-ja.

Največje evropsko gospodarstvo, katerega kondicija je zelo pomembna tudi za slovensko gospodarstvo, ni imelo pozitivne rasti vse od prvega četrtletja 2008. Nemški statistični urad je obenem popravil podatek o BDP-ju za prve tri mesece letos. Po popravljenih podatkih se je BDP v tem četrtletju znižal za 3,5 odstotka in ne za 3,8 odstotka, kot so prvotno ocenjevali.

Potrošnja spodbudila rast
K nepričakovani gospodarski rasti je po podatkih nemškega zveznega statističnega urada največ pripomoglo povečanje zasebne potrošnje in javne porabe, prav tako pa tudi povečanje naložb v gradbeništvu. Medtem pa se stopnja nemškega izvoza še vedno zmanjšuje, a je kljub vsemu izboljšanje razmerja med stopnjo uvoza in izvoza nekoliko pripomoglo k rasti BDP-ja v drugem četrtletju.

Kljub tokratnemu pozitivnemu rezultatu pa v Nemčiji do konca leta na letni ravni pričakujejo krepko krčenje BDP-ja. V drugem četrtletju se je BDP v primerjavi z drugim tromesečjem lani skrčil za 7,1 odstotka. Po napovedih nemške zvezne banke naj bi največje evropsko gospodarstvo v letu 2009 imelo 6,2-odstotno krčenje BDP-ja, medtem ko naj bi prihodnje leto gospodarska rast ostala ničelna.

Nepričakovana rast tudi v Franciji
Optimistične novice prihajajo tudi iz Francije, kjer se je BDP v drugem letošnjem četrtletju povečal za 0,3 odstotka, kar je prva četrtletna gospodarska rast v zadnjem letu. Tako kot v Nemčiji je tudi ta rast povsem nepričakovana, saj je večina poznavalcev pričakovala nadaljevanje krčenja.

Gre za prvo četrtletno rast francoskega gospodarstva po enem letu in precejšnje presenečenje za vse poznavalce. Državni statistični urad je namreč računal na 0,6-odstotni padec BDP-ja, francoska centralna banka pa je še julija napovedovala 0,4-odstotno skrčenje gospodarske dejavnosti v drugem trimesečju. V zadnjem četrtletju 2008 je francoski BDP upadel za 1,5 odstotka, v prvem trimesečju letošnjega leta pa za 1,2 odstotka.

Francoski statistični urad je rast BDP-ja pripisal predvsem povečanju stopnje izvoza in zasebne potrošnje. Izvoz se je na četrtletni ravni namreč povečal za odstotek, medtem ko se je v prvem četrtletju zmanjšal za 7,1 odstotka. Kljub boljšim rezultatom glede gospodarske rasti pa napovedi o brezposelnosti še vedno niso preveč optimistične, saj naj bi skupno število ukinjenih delovnih mest v zasebnem sektorju do konca leta preseglo 591.000.