V Tešu so se s francoskim podjetjem dogovorili, da bodo na začetku vsa pripravljalna dela izvajali tako, da bodo škoda in s tem povezane pogodbene odškodnine zaradi zamud pri pridobivanju poroštva čim manjše. Foto: BoBo
V Tešu so se s francoskim podjetjem dogovorili, da bodo na začetku vsa pripravljalna dela izvajali tako, da bodo škoda in s tem povezane pogodbene odškodnine zaradi zamud pri pridobivanju poroštva čim manjše. Foto: BoBo
Simon Tot
Tot težko odgovori, do kdaj Tešu zaradi zamude ne bo treba plačevati pogodbene kazni v višini 100.000 evrov dnevno. Foto: MMC RTV SLO
Termoelektrarna šoštanj, TEŠ
Potem ko je DZ oktobra lani predlogu zakona o poroštvu za Teš 6 prižgal rdečo luč, je besedilo o poroštvu znova v parlamentarnem postopku. Po rednem postopku bi predlog zakona prišel v parlamentarno obravnavo marca. Foto: BoBo
TEŠ 6 brez kazni

Predstavniki Alstoma so si namreč v torek ogledali gradbišče in ugotovili, da je to pripravljeno za začetek del, zato bodo začeli pripravljati teren za začetek montaže primarnega jeklenega ogrodja kotla.

Po pogodbi je Teš gradbišče (skupaj s potrebnimi soglasji) moral Alstomu izročiti danes, sicer bi moral plačati po 100.000 evrov pogodbene globe na dan, kar pomeni, da bi lahko kazni v pol leta nanesle skoraj 20 milijonov evrov, je za Radio Slovenija poročal Jože Skok. Soglasja za začetek priprav na montažo kotla Alstomu v Tešu za zdaj sicer še niso izdali, saj bodo počakali na uradno stališče vlade do gradnje šestega bloka - o poroštvu naj bi ministrski zbor odločal v četrtek -, s čimer so se strinjali tudi v francoskem podjetju.

Tot: V aprilu predvidena montaža sekundarne konstrukcije
Alstom bo v tem mesecu po pojasnilih direktorja Teša Simona Tota izvedel pripravljalna dela za montažo primarne jeklene konstrukcije oz. ogrodje kotlovskih naprav. Odločitev za montažo sekundarne konstrukcije pa v Alstomu pričakujejo v najkrajšem mogočem času.

"Po montaži primarne jeklene konstrukcije pa je v aprilu predvidena montaža sekundarne konstrukcije," je danes za STA pojasnil Tot in izrazil upanje, da bo zakon o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo, ki ga je Teš najel pri Evropski investicijski banki (EIB), sprejet v najkrajšem mogočem času.

Na vprašanje, koliko časa je Alstom pripravljen čakati na zeleno luč za montažo sekundarne jeklene konstrukcije, pa prvi mož Teša odgovarja, da je Alstom na torkovem sestanku "pokazal razumevanje za nastalo situacijo in pričakuje odločitev za začetek sekundarne jeklene konstrukcije v najkrajšem možnem času".

Tot ob tem težko odgovori, do kdaj Tešu zaradi zamude ne bo treba plačevati pogodbene kazni v višini 100.000 evrov dnevno. "Na to vprašanje težko odgovorimo, upamo, da smo pridobili nekaj dni časa," je poudaril.

Tot: Alstom razumevajoč
Tot je za Radio Slovenija že pred tem pojasnil, da so predstavniki Alstoma glede na to, da je nova slovenska vlada šele začela delovati, z razumevanjem sprejeli zdajšnje zaplete pri pridobivanju državnega poroštva za posojilo. S francoskim podjetjem - gre za glavnega dobavitelja opreme - so se dogovorili, da bo Alstom na začetku vsa pripravljalna dela izvajal tako, da bodo škoda in s tem povezane pogodbene odškodnine zaradi zamud pri pridobivanju poroštva čim manjše.

Z zakonom o poroštvu za Teš 6 bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki. Termoelektrarna je pri EIB-ju najela tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo, poleg tega pa so dobili še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki pa državnega poroštva ni zahtevala.

Projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov.

Meh za izredno sejo, a ni prepričal dovolj poslancev
Poslanec SD-ja Srečko Meh je medtem skupaj s še devetimi poslanci stranke v parlamentarni postopek vložil predlog zakona o poroštvu za Teš, vendar mu ni uspelo zbrati dovolj podpisov, da bi zakon obravnavali na izredni seji. Poleg SD-ja je pridobil še pet poslancev Državljanske liste in enega iz Pozitivne Slovenije, potrebnih pa je 23 podpisov.

Černač: Teš 6 je v koalicijski pogodbi
Minister za infrastrukturo Zvonko Černač, ki je pristojen za energetiko, je sicer dejal, da ne vidi nobene ovire, da bi "po nepotrebnem nastajali dodatni stroški". Poudaril je še, da je dokončanje projekta Teš 6 zapisano v koalicijski pogodbi: "V njej je nedvoumno napisano, da bomo podprli nadaljevanje tega projekta ob seveda sočasnem natančnem pregledu dosedanjega poteka investicije in tudi predvidene finančne konstrukcije za naprej."

Če izredne seje državnega zbora o poroštvenem zakonu ne bo, bodo zakon verjetno obravnavali na redni marčevski seji, saj ima že deset podpisnikov.

SMS napoveduje "fizično" ustavitev gradnje
Oglasili so se tudi v SMS-Zeleni Evrope, kjer so znova poudarili, da je nadaljevanje gradnje Teša 6, nedopustno. Zahtevajo, da pristojni minister ukrepa in na seji vlade predlaga moratorij za nadaljevanje izvajanja projekta. V nasprotnem primeru bodo "očitno državljani primorani zaustavitev gradnje izboriti sami, fizično, na licu mesta", je dejal Darko Krajnc, predsednik stranke.

TEŠ 6 brez kazni