V Termoelektrarni Šoštanj so potrdili, da v skladu s sklenjeno pogodbo Alstom lahko ustavi izvajanje projekta, če do 20. maja ne bo zagotovljeno državno poroštvo. Foto: BoBo
V Termoelektrarni Šoštanj so potrdili, da v skladu s sklenjeno pogodbo Alstom lahko ustavi izvajanje projekta, če do 20. maja ne bo zagotovljeno državno poroštvo. Foto: BoBo

Konec februarja je vlada poroštvo podprla, vendar je ob tem postavila dva pogoja: cena projekta se mora znižati za okoli 100 milijonov evrov, Termoelektrarna Šoštanj pa mora s Premogovnikom Velenje skleniti pogodbo o fiksni ceni premoga, poroča časopis Finance.

V Alstomu zaskrbljeni
V Termoelektrarni Šoštanj so potrdili, da v skladu s sklenjeno pogodbo Alstom lahko ustavi izvajanje projekta, če do 20. maja ne bo zagotovljeno državno poroštvo. Teš in glavni dobavitelj sta namreč konec leta 2011 sklenila dodatek k pogodbi o reprogramu plačil Alstomu, s katerim je do konca julija odložen del plačil.

V Tešu še menijo, da so v Alstomu zaskrbljeni zato, ker se bojijo, da predlog zakona o poroštvu ne bo sprejet in nato ne bodo izvedeni vsi postopki, ki bi omogočili črpanje posojila pri EIB-ju, saj je po sprejemu zakona treba uskladiti še besedilo pogodbe med ministrstvom za finance in EIB-jem in nato sprejeti tudi zakon o ratifikaciji, saj gre za mednarodno pogodbo.

Teš in HSE za plačilo opreme potrebujeta 340 milijonov evrov
Poročilo o sprejetih ukrepih sta vladi morala Teš in Holding Slovenske elektrarne dostaviti do 15. marca, a ga še ni obravnavala in tako se tudi še ni dokončno odločila o usodi državnega poroštva za najem 440 milijonov evrov posojila pri EIB-ju. Teš in HSE tako nimata potrebnih 340 milijonov evrov, kolikor bi morala letos plačati Alstomu za plačilo opreme.

Direktor Teša Simon Tot meni, da so zahteve vlade izpolnili, čeprav ne more zatrditi, da lahko stroške projekta znižajo za 100 milijonov evrov. "Z Alstomom in s preostalimi podizvajalci se pogajamo. Največ si obetamo od pogajanj o ceni montaže, Alstom smo tudi pozvali k vnovičnemu odprtju glavne pogodbe," je povedal.

Černač: Projekta Teš 6 ne vodi vlada
Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač poudarja, da projekta Teš 6 ne vodi niti vlada niti ministrstvo. "Na ravni vlade in ministrstva smo naredili vse, da blokad pri izvajanju projekta ne bi prišlo. Zdaj so na potezi tisti, ki sprejemajo zakon o poroštvu, se pravi DZ, in tisti, ki investicijo vodijo," je dejal Černač.

Poudaril je še, da so za investicijo odgovorni tako na HSE-ju kot na vodstvu Teša. Glede pogodbenih razmerij za izpolnitev pogojev za poroštvo pa je po Černačevih besedah pravi naslov za pojasnila ministrstvo za finance, ki v okviru poroštvene pogodbe spremlja uresničevanje izvajanja sklepov vlade.