Teš soglasja za začetek priprav na montažo kotla Alstomu za zdaj sicer še ni izdal, saj bodo v Šoštanju počakali na uradno stališče vlade do gradnje šestega bloka. Foto: BoBo
Teš soglasja za začetek priprav na montažo kotla Alstomu za zdaj sicer še ni izdal, saj bodo v Šoštanju počakali na uradno stališče vlade do gradnje šestega bloka. Foto: BoBo
SImon Tot
Prvi mož Teša Simon Tot upa, da bo zakon o poroštvu za Teš 6 sprejet v najkrajšem mogočem času. Foto: MMC RTV SLO

Minister za finance Janez Šušteršič je na tiskovni konferenci po seji vlade pojasnil, je vlada zaradi dozdajšnjega dogajanja okoli šestega bloka Termoelektrane Šoštanj "zaskrbljena", zato odločitve danes še ni sprejela. Ob tem je Šušteršič poudaril, da so ugotovili, da je poroštvo države še vedno cenejše od tega, da bi se Teš sam zadolžil oz. dal za poroštvo svoje premoženje.

Dobavitelj glavne tehnološke opreme francosko podjetje Alstom je od Termoelektrarne Šoštanj v sredo, kot je bilo to določeno s pogodbo, prevzel gradbišče šestega blok in bo že ta mesec začel pripravljalna dela za montažo primarne jeklene konstrukcije oz. ogrodja kotlovskih naprav.

S francoskim podjetjem so se v Tešu namreč dogovorili, da bo Alstom na začetku vsa pripravljalna dela izvajal tako, da bodo škoda in s tem povezane pogodbene odškodnine zaradi zamud pri pridobivanju poroštva čim manjše. Že aprila pa nameravajo začeti montirati sekundarno konstrukcijo.

Globa še vedno "grozi"
Ker Teš za zdaj Alstomu soglasja za začetek priprav na montažo kotla še ni izdal, saj čaka na uradno stališče vlade do gradnje šestega bloka in odločitve, ali bo država jamčila za 440-milijonsko posojilo, termoelektrarni še vedno grozi plačevanje pogodbene globe (100.000 evrov na dan). A za zdaj so v Alstomu razumevajoči, saj jim je vodstvo termoelektrarne med drugim pojasnilo tudi, da je vlada šele pred kratkim začela delati s polnimi pooblastili.

Tot upa, da bo zakon sprejet čim prej
Direktor Teša Simon Tot je v sredo izrazil upanje, da bo zakon o šestem bloku sprejet v najkrajšem mogočem času, saj je zelo težko napovedati, do kdaj Tešu zaradi zamude ne bo treba plačevati pogodbene kazni. "Upamo, da smo pridobili nekaj dni časa," je še poudaril.

Da bo vlada na današnji seji odločala ravno o tem, je v torek napovedal finančni minister Janez Šušteršič, medtem ko na dnevnem redu seje te teme za zdaj ni.

V parlamentarnem postopku je sicer že en predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki ga je vložil poslanec SD-ja Srečko Meh, vendar je ta do zdaj zbral le 16 od 23 potrebnih podpisov za hitro obravnavo zakona v parlamentu. Če izredne seje državnega zbora o tem zakonu ne bo, ga bodo verjetno obravnavali na redni marčevski seji, saj ima že deset podpisnikov.

Projekt Teš 6 ocenjen na 1,3 milijarde evrov
Kot je že omenjeno, bo z zakonom o poroštvu država jamčila za 440 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke, v Šoštanju pa so pri isti banki najeli še 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega so dobili še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki pa državnega poroštva ni zahtevala. Projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov.

Nevladne organizacije za moratorij
Medtem pa se številne nevladne organizacije (med njimi tudi Greenpeace v Sloveniji, Umanotera, Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Ekologi brez meja itd.) zavzemajo za šestmesečni moratorij na odločanje o projektu, skupnost aktivnih državljanov, ki so se poimenovali Tretji člen, pa je na svoji spletni strani objavila peticijo k etični odločitvi o nadaljevanju gradnje Teša 6. Poziv je do zdaj podpisalo malo manj kot 1.300 ljudi.