AmCham praznuje 20 let delovanja v Sloveniji. Foto: AmCham
AmCham praznuje 20 let delovanja v Sloveniji. Foto: AmCham

Nekateri vlagatelji so v naši državi prisotni že toliko let, da poznajo zakonodajo, običaje in poslovne posebnosti. O svojih načrtih in opažanjih so spregovorili na dogodku ob 20. obletnici ameriške gospodarske zbornice AmCham v Sloveniji.

Ameriški sklad Apollo je letos prek NKBM-a kupil še Abanko. Andrea Moneta iz Apolla pravi: "Zdaj imamo finančno moč, da ustvarimo vodilno banko v Sloveniji. Osredotočamo se na integracijo obeh bank, na izkoriščanje komplementarnosti bank na istih geografskih območjih in na izgradnjo najboljše slovenske banke."

Apollo bo ostal lastnik NKBM-a, z njo tudi banke Raifeisen, Summit leasinga in Abanke, dokler se mu bo to koristilo. Verjetno še vsaj od dve do tri leta. Iz naložbe pa bi nato lahko izšel z javno ponudbo delnic na tujih borzah.

Poljski sklad Enterprise pa je tri leta lastnik Intersporta. Michał Kędzia pove, da so se popolnoma osredotočili na internetno prodajo in dosegli velik skok prometa. "Smo na polovici doseženega. Izjemno sem zadovoljen s to naložbo, v kateri smo manj kot tri leta, posel smo praktično podvojili." Ozirajo se tudi po drugih slovenskih naložbah, vrednih med 20 in 200 milijoni evrov. Ne zanima jih prestrukturiranje, ampak zgolj podjetja, ki obetajo rast.

Gregory Ingram iz KGAL-a pa sodeluje z Zavarovalnico Triglav pri investiranju v nepremičnine. Slovenija mu je všeč, ima pa zanimivo pripombo na poslovanje: "Nekaj opažamo. V upravah podjetij bi lahko sedeli ljudje, ki delujejo na bolj raznolikih področjih in bi pragmatično razpravljali o poslovanju, to je lahko velika korist za podjetja. Tako kot v prejšnjih letih imajo vlagatelji kar nekaj pritožb zaradi obdavčitve dela, zadovoljni pa so z znanjem, ljudmi in okoljem v naši državi," je povedal.